• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Незаконното убиване е основна заплаха за птиците в Европа
30.10.2017

Незаконното убиване е основна заплаха за птиците в Европа

Незаконното убиване остава основна заплаха за птиците в Европа – това доказва новият доклад „The Killing 2.0“ на BirdLife International – най-голямата мрежа от организации за защита на птиците в света, част от която е и Българското дружество за защите на птиците. Докладът разкрива мащаба и обхвата на незаконното убиване на птици, като в Северна и Централна Европа и Кавказкия регион нелегално всяка година се убиват между 400 хил. и 2.1. млн. птици, главно заради спорт или заради „контрол върху вредителите“.

Най-засегнати от тези практики са водоплаващите и пойните птици. Само в Азербайджан се убиват между 160,000 и 900,000 водоплаващи птици годишно. Хищните птици, както и гълъбите, също са сериозно повлияни от този тип заплаха. Именно хищните птици са с най-голям процент засегнати от незаконно убиване видове - 51 от общо 52 вида.

Както в Централна Европа, така и в Кавказ водеща причина за незаконното убийство на птици е спорта. В Северна Европа основната мотивация е т.нар. „контрол върху хищниците“. 20-те места с най-висок процент на незаконно убиване на птици в Северна Европа, Централна Европа и Кавказ се намират в шест „горещи точки“: Армения, Азербайджан, България, Грузия, Германия и Холандия. Шест от тези зони попадат в Азербайджан.

Новият доклад „The ​​Killing 2.0“ предлага първа научна база за незаконно убиване на птици в Северна Европа, Централна Европа и Кавказ. Необходимо е събирането на повече данни и увеличаване на мониторинга, за да може да се проследи напредъка по разрешаването на този проблем.

Главният изпълнителен директор на BirdLife International, Патриша Зурита, заяви: "Вие, аз, всички ние, трябва да спрем това избиване на птици и да осъзнаем, че има правила и разпоредби, които има причина да съществуват. Птиците са част от общото ни наследство, за което имаме отговорността да се грижим и да предадем на следващото поколение. Данните на BirdLife показват колко слабо се справяме с това и колко много усилилия още трябва да вложим. Първият доклад “The Killing“ помогна да се въведат важни промени в страни като Кипър и Италия. BirdLife International като световен шампион в борбата за безопасни миграционни пътища продължава да използва науката като част от  нашите природозащитни усилия и се надяваме, че шокиращите резултати от “The Killing 2.0” ще помогнат за прекратяване на незаконното убийство на птици в Европа, Кавказ и останалата част от пътя на миграция."


Пълният доклад “The Killing 2.0” може да бъде намерен тук.

http://bspb.org

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.