• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Най-голямата платформа за птици построиха в южната част на Атанасовско езеро
13.09.2017

Най-голямата платформа за птици построиха в южната част на Атанасовско езеро

Приключи природозащитната бригада "Атанасовско езеро‘2017", която е най-старата в България и се провежда за 29-та поредна година. Този август над 70 доброволци от София, Пловдив, Бургас се включиха в дейностите по време на бригадата, но специално за лагера се завърнаха млади хора от Австралия, Великобритания и Германия.

Най-важната задача на бригадирите беше завършването на комплекса от платформи в южната част на Атанасовско езеро, които да послужат за почивка и гнездене на къдроглавите пеликани. Тази нова "почивна станция" придоби площ от 144 кв.м и вече е най-голямото подобно съоръжение в България.

За максимално удобство на пеликаните платформите са покрити със снопи тръстика - окосени и пренесени от доброволците. Ремонтираха се и част от вече построените платформи в Атанасовско езеро и се почистиха от ненужна растителност, насипаха се с миди и др.

Демонтираха се защитните системи срещу хищници в северната част на Атанасовско езеро, които са комбинация от метални мрежи и електрически проводници и възпрепятстват наземните хищници (бездомни кучета, чакали, порове и др.) от навлизането в колониите от гнездящи птици. Рано напролет преди да загнездят птиците, тези системи ще бъдат монтирани отново в езерото.

Времето на бригадата не е случайно избрано, а е свързано с наблюдението на есенната миграция на реещите се птици (щъркели, пеликани, грабливи птици и др.) по миграционния път на птиците "Виа Понтика". Всеки ден на наблюдателния пункт "Точката" орнитолог обучаваше доброволците как да преброяват и да определят различните видове птици. Най-многоброен беше белият щъркел с над 100 000 индивида. Успоредно се извърши и ремонт на едната беседка на "Точката", която беше разрушена през зимните месеци. Водеха се и специални турове за наблюдение на водолюбиви птици в Атанасовско езеро.

Тази година специално внимание бе обърнато и на някои други организмови групи освен птиците - наблюдаван бе най-малкият ходещ бозайник в света - етруската земеровка, а големият брой полевки по поляната осигури "персонален будилник" за всяка палатка в лагера, тъй като бе разположена върху дупка на полевка.

"За мен най-интересна беше лекцията за паразити, която Павел Николов от БАН представи, както и близките срещи с интересни змии и особено дисекцията на пъстрия смок, който намерихме смачкан на пътя. Посещението на трите бургаски езера по време на екскурзията и големия брой богомолки, които видяхме за мен ще остане незабравимо. Както и вечерните забавления - "легендарната" игра на волейбол с легени, богатата музикална програма, която включваше супер джем сесии, защото в лагера имаше много инструменти - диджериду (австралийски инструмент), тарамбуки, четири китари, укулеле и кавал." - сподели Яна Николова от Френската гимназия в София, която след приключване на лагера остана да доброволства в "симБиотично" до 4 септември.

Природозащитна бригада "Атанасовско езеро 2017" се организира от Българско дружество за защита на птиците по проект "Солта на живота", финансиран от програма LIFE+ на ЕК и изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, БДЗП и Черноморски солници АД.

/www.burgas24.bg

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.