• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

България оспори иска на Брюксел за липсващата защитена зона "Рила буфер"
31.05.2017

България оспори иска на Брюксел за липсващата защитена зона

България оспорва иска на Европейската комисия, която съди страната заради недостатъчна защита на важни видове птиците в Рила.

Позицията на България, одобрена днес от правителството, е, че европейският иск е "недопустим". Българската страна смята за "неоснователни и недоказани" твърденията на Европейската комисия.

Заради неприета защитена зона "Рила буфер", която се бави от години, Брюксел заведе срещу България съдебна процедура по Директивата за защита на птиците. Делото е по неизпълнение на задължението за опазване на уникални местообитания и на важни видове птици. Българските власти не разширяват зоната под специална защита, за да се предпазят по необходимия начин застрашените видове диви птици, смятат от ЕС.

 

Според управляващите комисията не е взела предвид данни за видовете птици, изпратени от България през 2014 г., които са от значение за решаването на спора, тъй като дават информация за орнитологичната стойност на Рила.

Правителството ни настоява, че държавите членки не са длъжни да класифицират орнитологични важни места като защитени зони, а могат да класифицират като такава зона най-подходящите по брой и площ територии.

Преди дни в тази посока се изказа и новият министър на екологията Нено Димов, като обяви, че ще назначи ново проучване на териториите, които отдавна трябваше да бъдат обявени като защитена зона "Рила буфер". Според Димов не е логично този огромен обем територии да бъде затворен като защитен, а събираните през годините данни какви са в момента тези територии и какви видове трябва да бъдат опазвани там били стари.

Сагата с "Рила буфер"


От 2007 г. всички управляващи отлагат приемането на защитени зони от европейската мрежа "Натура 2000" в Рила. Рила е най-високата планина в България и на Балканския полуостров и е сред най-ценните площи в страната и в ЕС за опазването на 20 уязвими вида птици.

Списъкът на защитените зони с техния териториален обхват, предложен от екоминистерството, е приет от Министерския съвет през 2007 г. За да отговори на наказателната процедура, започнала година по-късно, през 2011 г. България допълва списъка с нова защитена зона "Рилски манастир" за опазване на дивите птици. Така 72% от територията на орнитологично важно място (ОВМ) е включена в границите на защитените зони.

ЕК продължава да настоява цялата територия на орнитологично важното място да бъде определена като защитена, но през годините страната ни защитава позиция за "достатъчност на екологичната мрежа".

В защитените зони по "Натура 2000" строителство и други стопански дейности не са забранени, но има изисквания за по-голяма прозрачност и по-строг контрол на дейностите в тези територии.

"Отлагането на защитените зони е заради едри заменки на олигарси"


"Причината за необявяването са няколко едри заменки на олигарси, които не желаят да бъдат осветявани и влияят на всяко правителство досега." Така коментира гласуваната от МС позиция, приета днес, Стефан Аврамов от Българска фондация "Биоразнообразие", който от години се занимава с опазването на редки видове птици и възстановяването им в страната.

Заменките, а не липсата на информация, блокират от десет години както зоната за птиците, така и предложената от Националния природонаучен музей зона за местообитанията.

"Има събрани достатъчно категорични научни доказателства за находища на приоритетни за ЕС съюз видове птици, бозайници и риби и за териториите, които трябва да бъдат обявени за защитени зони. В събирането на тази информация са участвали както неправителствени организации, така и всички компетентни институти на БАН, а данните са актуални с днешна дата, не са остарели", коментира Аврамов.

Според него МОСВ знае това, но в момента категорично лъже, за да забави за пореден път обявяването на тази зона.

Той припомня, че през 2007 г. на няколко пъти правителството на Сергей Станишев категорично отказа да я обяви въпреки направените детайлни проучвания по няколко проекта, потвърдени на два пъти и от специален одит от страна на няколко института на БАН.

Аврамов коментира още, че "Натура 2000" изисква пълна прозрачност на решенията за управлението на тези територии, а това не харесват заменкаджиите.

Така за съжаление България ще бъде осъдена по две процедури – едната за зоната за птиците, а другата за зоната за местообитанията. Втората процедура е на малко по- ранен етап, но и тя ще ни застигне в скоро време. Но глобите ще ги плаща данъкоплатецът, а не министрите на четирите редовни правителства.

http://www.dnevnik.bg

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.