• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Неказонно използване на отрови в Кресна опропастява 15 годишен труд за завръщането на белоглавия лешоояд
28.03.2017

Неказонно използване на отрови в Кресна опропастява 15 годишен труд за завръщането на белоглавия лешоояд

Неказонно използване на отрови в Кресна опропастява 15 годишен труд  за завръщането на белоглравия лешоояд. Природозащитниците апелират към институциите и гражданите за спешни мерки, които да спасят колонията в пролома!

От 12.03.2017 екип на ФДФФ, част отпроект „Нов живот за лешоядите” LIFE14 NAT /BG/649, стана свидетел на измиране на почти цялата новосъздадена колония белогалви лешояди в района на Кресненското дефиле. Досега има намерени 5 мъртви и един в тежко състояние белогалви лешояди (Gyps fulvus). За съжаление, това е само малка част от очевидно липсващите птици, като изглежда броят на отровените ще надмине 15 - 20, част от които са и почти всички двойки, които за първи път започнаха гнездене през тази година.

Проблемът е сериозен, защото макар и забранено използването на отровни примамки за хищници, установяваме, че в района спокойно се говори за това и не малко животновъди го намират за логично решаване на проблема им с вълка.

Природозащитниците апелират към институциите, медиите и гражданите за популяризирането на проблема и предприемането на спешни мерки за неговото решаване.

„Не е нормално 60 години, след като е изчезнал от този район, поради употребата на стрихнин за унищожаване на хищници, след дългогодишни усилия и инвестиране на много средства и усилия белоглавият лешояд да изчезне отново поради същата причина – залагане на отровни примамки за хищници (примитивна, но най-вече незаконна и абсолютно неморална практика)“ споделя Емилиян Стойнов – председател на ФДФФ, отдал живота си за завръщането на лешоядите в Кресна.


Развитието на случая по дни:

12.03.2017г. Екип на НП "Пирин" начело с охранителя на резерват "Тисата", открива белоглав лешояд в безпомощно състояние на територията на резервата. Взима го и го превозва със служебната си кола до офиса на парков участък "Синаница" на НП „Пирин” в гр. Кресна. Екипът на ФДФФ отива незабавно на място. След първоначален оглед, при който е видно, че птицата (синя крилометка 56, освободена от ФДФФ по проекта за реинтродукция на вида в Кресненския пролом) е с пълна гуша. Повикан е ветеринар, който  да постави атропин, като спешна мярка срещу натравяне с най-масовата група пестициди - фосфорорганични или карбаматни, които е известно, че действат по един и същи начин. Птицата повръща и трепери, при приближаване на човек до нея. Единият й крак е напълно парализиран, а другият е с полусвити пръсти. Ветеринярният лекар й поставя атропин, калций и витамин В комплекс. Според него, най-често използваната отрова за кучета и хищници в района е Ланат, който е от групата на карбаматните пестициди. Не е забранен за употреба в България, но е от категория 1 на токсичност и се изисква разрешение за притежание и работа с него. Екипа на ФДФФ  прави снимка на птицата в клиника „Син кръст” в Благоевград. Не е установено нищо, поради което екипа се успокоява, че не става дума за отрови и занася птицата в Центъра на ФДФФ в Ракитна.

13.02.2017г.  Получава се  информация за намерен умрял белоглав лешояд със синя крилометка № 9 в землището на гр. Кресна. ФДФФ алармират институциите, които имат отношение по темата, че става въпрос най-вероятно за отравяне, след като е открита и втора вече загинала птица.  РИОСВ - Благоевград, свика комисия с участието на представители на БАБХ и полицията, която да разследва случая на терен. Междувременно, екипът на ФДФФ стига до мястото и потвърдждава намирането на птицата. Направени са снимки на птицата, която лежи по корем, с полуразтворени крила, изпънати назад крака с полусвити пръсти. Предвид състоянието на птицата е оставена на място, качена на дърво. Разпространена е информация за случая до медиите. Получени са данни за отровена лисица и е направена проверка с надеждата да бъде открита и обезопасена опасната примамка. Нпаравен е мониторинг на колонията на лешояди с оглед на това да се оценят щетите от използването на отровите. Установени са 23 птици, което е доста по-малко отколкото трябва да бъдат (50 - 60), но заключенията на екипа не са окончателни, тъй като е възможно част от птиците да са на местата за нощуване. 

14.03.2017г. Осъществена е съвместна проверка с представители на  ФДФФ, БАБХ, РИОСВ, МВР - Сандански, кметският наместник на с. Ощава, представител на Община Кресна, и представители на полицията в  Кресна. Направено е обследване, документални снимки и е попълнен протокол от проверката. Изпратена е проба до токсикологичната лаборатория на Националния научнодиагностичен ветеринарномедицински институт в София. От там заявияват, че имат реактиви само за анализ на пестициди от групата ФОС/КАРБ. Междувременно е получена информация за  умряла лисица в района на Стара Кресна и умряло куче в района на „Хълма” над Кресна.

15.03.2017г. Екип на ФДФФ получава информация за умрял вълк в района на с. Стара Кресна. Проверките в двата района, с данни за отровени животни не дават разултат, но в районите има крави и кози на паша, както и пастирски кучета се разхождаха свободно.

Броят на лешоядите през следващите дни е около 32-33. Мътещите и готвещите се за гнездене двойки са налични. Лешоядът 56 се възстановява бавно.

20.03.2017г. От токсикологичната лаборатория обявават, че пробата е положителна за единствения направен анализ ФОС/КАРБ. Открит е още един умрял лешояд.

21.03.2017г.  Екип на ФДФФ отива на място и намипра, освен лешояда, за който е получен сигнал, още една птица. Първият е почти възрастен лешояд без марки, вторият е птица с крилометки К3Х. И двата  лешояда са с пълни гуши и близо до реката, като явно са пили вода, след като са се почувствали зле от отровата. И двата са умрели най-вероятно на предния ден - 20.03.2017. Отново е свикана комисия от РИОСВ, БАБХ, но полицията отказва да дойде. Директорът на НП „Пирин” и други представители на парка са на място и съставят протокол. Направи се аутопсия в Благоевград. Установи се мътилно петно на К3Х. И двете птици имат вътрешни кръвоизливи. Изпратени са проби за анализ в НДНИВМИ в София. Екипа на ФДФФ претърсва целия район между Кресна, Влахи, Ощава и Стара Кресна.

22.03.2017г. Екип на ФДФФ претърсва целият район между Горна Брезница и Крупник. Открит е  умрял гарван на площадката на ФДФФ в Ракитна.

23.03.2017г. Екипа на ФДФФ наблюдава мъртъв лешояд със синя крилометка на лявото крило на скалата над Ханчето в Кресненското дефиле. Не може да се разчете номера.

24.03.2017г. Открити са мъртви гарвани – гробари около площадката за подхранване на лешояди на Денчов Чукар при село Ракитна.

25.03.2017г. Пастир на животни, открива  до село Ракитна умрял белоглав лешояд със синя крилна марка с буква „С”.

26.03.2017г. Екипът на ФДФФ получава сигнал, че ловци са намерили умрял вълк над с. Сушица. Имат съмнения за отравяне.

Днес....(27.03.2017г.). Вече не се наблюдават белоглави лешояди в Кресненския пролом. Останали са само двете птици, които мътят яйцата си. Наблюденията посочват, че пъртньорите им не ги сменят и не им носят храна, защото вероятно са били отровени. Вероятно това, че мътенето ги фиксира в гнездата им, ги е спасило да не отидат и те да се хранят на отровената мърша. Точно в този момент едното от яйцата се излюпи. Екипа на ФДФФ не взема новоизлюпеното малко от гнездото (макар да е наясно, че скоро ще умре от глад), за да остане женската птица максимално дълго в гнездото и така евентуално да избегне отравяне, ако примамката все още е на терен.

Към новината са използвани снимки на Фонда за дивата флора и фауна

За допълнителна информация: Емилиян Стойнов - Фонд за дивата флора и фауна, моб. тел. 0878 573841

http://greenbalkans.org/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.