• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Направи си сам хранилка за птици и снимай „Птиците на твоя прозорец“
17.01.2017

Направи си сам хранилка за птици и снимай „Птиците на твоя прозорец“

Направете хранилка за птици, снимайте я и ни изпратете най-хубавите си кадри за фотоконкурса „Птиците на твоя прозорец“. Ще се радваме да получим и ваши снимки, на които сте уловили радостта на дивите птици от предложените зрънца.


В тези студени зимни дни малките птици, които остават у нас имат нужда от допълнителна храна, за да запазят телцата си топли и да оцелеят. Най-подходяща за тази цел е храната, богата на мазнини като суровия слънчоглед.

Поставянето на хранилки е лесен и ефикасен метод да помогнем на птиците през зимата. Хранилка може да направи всеки с подръчни материали: вижте как тук. След като поставите хранилката, отбележете я на специалната интерактивната карта, на която може да видите колко хора подават ръка на пойните птици в студа из цялата страна. Всички те дават шанс за оцеляване на птиците, които остават у нас през зимата - голям, син, черен или дългоопашат синигер, горска зидарка, червеногръдка, щиглец, чинка, зеленика, врабче и много други видове.

Освен радостта от помощта, която дарявате, ще имате и прекрасни моменти с птиците, които кацат на прозореца ви. Пъстрите птици могат да внесат много цвят и радост в домовете ни, дори и наблюдавайки ги от разстояние. За да  разберете кой каца на вашата хранилка и лакомо изяжда семената, които оставяте, може да използвате специализирани книги, наречени определители, като има и такива, които може да намерите онлайн.

Снимките си изпращайте до 20 февруари 2017 г. на адрес radiofamilypr@gmail.com заедно с вашето име, възраст, населено място и телефон за обратна връзка. Може да участвате с до 3 снимки.

Наградите, осигурени от БДЗП, са декоративна къщичка, книжката „Птиците в градината“ и календар на БДЗП за 2017 г. Печелившите ще бъдат определени чрез жребий.

Всички снимки ще бъдат качени на фейсбук страниците на БДЗП и на Радио Фемили.

Конкурсът се организира от Радио Фемили и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и е част от кампанията за подхранване на пойните птици през студените зимни дни „Зрънце любов”, която стартира за осма поредна година. Според интерактивната карта на кампанията „Зрънце любов“, в цялата страна има над 900 хранилки, които предлагат храна на дивите птици.

/снимка: Св. Спасов/

http://bspb.org/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Стефанка Чехларова - Варна
Чудесна новина! Наистина се описва това, което аз и моето семейство изпитваме, когато гледаме и се радваме на дивите птици от нашия дом - синигери, скорци, врабчета и др. Когато прочетох статията, вднага купих суров белен слънчоглед. Голямя радост!
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.