• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

SmartBirds Pro - нова версия на мобилното приложение е достъпна дни преди среднозимното преброяване на водолюбивите птици
09.01.2017

SmartBirds Pro - нова версия на мобилното приложение е достъпна дни преди среднозимното преброяване на водолюбивите птици

Броени дни преди мащабното събитие – Среднозимно преброяване на водолюбивите птици Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) представя нова версия на мобилното приложение SmartBirds Pro, която ще улесни всички участници в акцията през следващия уикенд.

Приложението е единственото в България и едно от малкото в света, които позволяват записване на наблюдавани птици, бозайници, земноводни и влечуги с любителска и професионална цел и онлайн съхраняване и редактиране на записите. Свалянето и използването на приложението е напълно безплатно.
Новата версия на  SmartBirds Pro, разработена за смартфони и таблети, използващи Android, е усъвършенствана с нови функции, както и олекотена в сравнение с първата, пусната преди две години. През това време приложението се разви и прерасна в цялостна система, която се състои от новата версия на приложението, свободно достъпно в Google Play и интернет базирана платформа - www.SmartBirds.org,  с автоматична връзка между тях. Сега всеки може да изпрати наблюденията си към онлайн хранилището само с натискането на един бутон, след което да редактира записите си, ако е необходимо.

Само за пробния период от приблизително два месеца в www.SmartBirds.org бяха събрани 14 260 записа на птици. В платформата бяха интегрирани и над 740 записа на земноводни, влечуги и бозайници, които са били събрани по-рано през годината с мобилното приложение, както и 99 на сто от всички данни от схемата за Мониторинг на обикновените видове птици от 2004 г. досега – 147 581 записа.

Какво е SmartBirds Pro?
Електронен полеви дневник за бързо и лесно записване на наблюдения на птици, земноводни, влечуги и бозайници в България. SmartBirds Pro замени тетрадките и тефтерите, на които преди години се записваха и събираха данните за биологичното разнообразие у нас. Мобилното приложение е удобно, както за записване на единични наблюдения, така и за провеждането на специализиран биологичен мониторинг и проучвания.

За какво служи SmartBirds Pro?
Събирането на данни за биологичното разнообразие е изключително важно за провеждането и прилагането на ефективна природозащита в цял свят. SmartBirds Pro осигурява огромна информационна основа, която може да служи за защита на природата в България. Целенасоченото и правилно събиране на данни за биоразнообразието, тяхното бързо споделяне, обработка и анализ днес е по-важно от всякога и от съществено значение за запазване на природата. Използването на електронен полеви дневник значително улеснява хиляди хора в страната, желаещи да запишат своите наблюдения.

Мобилното приложение
Съдържа четири форми за записване на наблюдения (птици, мониторинг на обикновените видове птици, бял щъркел и земноводни, влечуги и бозайници) с  всички необходими полета за събиране на информация.

Как се използва?
Ако вие събирате данни и се намирате сред природата, в гората например, отваряйки приложението през смартфона или таблета си с Android, вграденият в мобилното приложение GPS веднага ви позиционира на гугъл карта (нормална, сателитна и хибридна) или на Open Street Map (OSP), като ви позволява да ги записвате дори и да не разполагате с връзка с Интернет. Може да снимате наблюденията си и директно да добавяте номер на изображението в полевия си дневник. Събраната информация може лесно да бъде споделена с приятели чрез електронна поща и изпращана към онлайн сървъра, след което да бъде използвана за природозащитни цели.

Новостите:
Интернет платформата www.SmartBirds.org
Платформата директно комуникира с мобилното приложение и всеки регистриран потребител може да качва данните си, а след това да ги разгледа, коригира и изтегли. Базирана е на софтуер с отворен код и позволява следните функционалности:
Визуализиране на наблюденията върху карта (птици, земноводни, влечуги и бозайници) – и маршрута, който сте изминали (Track);
Директно записва данните в системата, като същите могат да се коригират през мобилното приложение;
Позволява сваляне на цялата записана информация – данните за видовете от съответната форма в *.csv, генерирани следи в *.gpx, както и интегрирани фотографии към наблюдението в *.jpg със съответните GPS координати;
Показва заснетите обекти;
Филтрира данните;

Нова функция е сумиране в поле „Брой“
При въвеждане на броя на наблюдаваните птици, в полето за точен брой във формата  има добавена функция за сумиране. Когато записвате съответната цифра за брой птици, които наблюдавате, може да добавяте допълнителни бройки след натискане на бутона „+“ или „СумаIследв.“ и така се добавят бройките
Добавена е и нова форма „Влажни зони“, която позволява въвеждане на няколко вида за дадена точка едновременно. Така бързо и лесно се записват големи струпвания от водоплаващи  и други птици. Формата е изключително опростена и включва само полетата за записване „Вид“, „Брой“, „Пол“ и „Възраст“.
Трябва да се има предвид, че всички въведени данни за дадена локация са с еднакви географски координати. В полето „Брой“ също е интегриран калкулатор за сумиране на наблюдаваните индивиди.
Най-новото в SmartBirds Pro за Мониторинг на обикновените видове птици (МОВП)
За участниците в МОВП има и нова опция за предварителен избор на пробна площадка, който се прави чрез онлайн портала www.SmartBirds.org. След това в мобилното приложение на таблета или смартфона на съответния участник се вижда единствено избраната от него пробна площадка (UTM квадрат).

Подобряване на стабилността на приложението
Дори и батерията на смартфона или таблета да свърши или по някаква друга причина устройството, което ползвате при събирането на данни се рестартира, при новото стартиране приложението започва да работи от последната активна сесия. По този начин събраната от вас информация е защитена  и загубата на записи е намалена до минимум.

Макар SmartBirds Pro да бе създадено за целите на мониторинговите схеми на БДЗП, интересът към него се оказа много по-голям от очакваното и това се превърна в движещата сила за неговото непрекъснато развитие и обновяване. Ползването на приложението и онлайн платформата са напълно безплатни и вече имат над 240 активни потребители, които го използват както за професионално събиране на данни, така и за записване на случайни наблюдения при разходки сред природата. 

/Снимка: Владимир Добрев/Наблюдения с SmartBirds Pro/

http://bspb.org/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.