• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Необходима е забрана на лова за ограничаване рисковете от разпространението на птичия грип
04.01.2017

Необходима е забрана на лова за ограничаване рисковете от разпространението на птичия грип

Българското дружество за защита на птиците подкрепя мерките, предложени от отговорните институции, по повод регистрираните случаи на инфлуенца по птиците (птичи грип) в различни региони (Враца, Пловдив, Ямбол) на страната, но категорично счита, че те са непълни.


„Сред мерките и ограниченията включени в заповедта на Министъра на земеделието и храните липсва забрана на лова на птици на територията на страната. Безпокойството при лова предизвиква интензивно преместване на птиците на големи разстояния между водоемите, смесване на ятата и повишава многократно риска от пренасяне на вируса. Докосването и обработката на отстреляни птици представлява огромен риск за пренасяне на вируса сред домашните птици и хората.”- споделят експерти от БДЗП.

По Черноморието и Дунав има значителен ловен туризъм (гости ловци от други райони), при които отстреляните птици, почистени или не, се разнасят из цялата страна и така ловците се превръщат в потенциални разпространители на птичия грип сред домашните птици и населението. Предложението пуха и вътрешностите на отстреляните птици да се изгаря или закопава в земята от самите ловци е доказано неработещо във ветеринарната практика.

„Дивите птици могат да извършат за един ден значителни миграции с промените на времето или под влиянието на безпокойството от ловната преса. По тази причина временни забрани на техния лов за територията на отделна община или даже област, е категорично недостатъчна мярка.“ – допълват експертите

Единствено пълна забрана на лова на птици може да намали значително риска от разпространение на болестта чрез лова и ние недоумяваме защо това е пропуснато в заповедта на министъра, въпреки че в разпространената информация от МЗХ изрично се предупреждават ловците, че болестта е опасна за човека. При предишни появи на птичи грип в страната тази мярка беше приложена наред с останалите. Предполагаме, че това се дължи на изключително неразумен лобистки натиск от запалени ловци, които споделяха в социалните мрежи снимки на ветеринарните лекари, призовали за забрана на лова на птици, с призив за тяхното уволнение! Не е допустимо държавните институции да се поддават на този натиск и значително да намалят превенцията срещу разпространението на птичия грип.

БДЗП за пореден път призовава хората, които намират безпомощни птици, да не ги улавят и да не се опитват да ги спасяват.  Гражданите могат да подават сигнали за болни или мъртви птици в цялата страна на спешния телефон за сигнали на Българска агенция по безопасност на храните – 0700 122 99 или на спешната телефонна линия – център 112, където сигналите за диви птици ще бъдат предавани в дежурния център на Изпълнителна агенция по горите.

Повече информация за начина на разпространение на птичия грип, как да разпознаем болестта при дивите птици и мерките, които следва да бъдат спазвани дава Министерството на земеделието и храните

Как се разпространява

Дивите водоплаващи птици са резервоар на вируса в природата. При сезонните миграции те участват в разпространението на болестта в отделните държави и континенти.
Те са основен източник за зараза за домашните птици, чрез директен контакт около водоемите и влажните зони, както и индиректно чрез фекалиите съдържащи високи концентрации на вируса.
Един от пътищата за разпространение на заболяването е неправилно обезвреждане на отпадъците при оползотворяването на пернат дивеч.

Как да разпознаем болестта при дивите птици

При дивите патици и други водоплаващи птици вирусите на инфлуенцата се намножават в слаба степен като не предизвикват видими клинични признаци.
При фазаните и други диви кокошеви птици високопатогената инфлуенца причинява много висока заболеваемост и смъртност, които могат да достигнат 100%. В тези случаи са характерни кръвоизливи и некротични процеси по вътрешните органи, подуване на главата, врата и краката, некоординирани движения, парези, диария и смърт.
Досега в България смъртност от инфлуенца е наблюдавана при лебеди, пеликани и чапли.
Всеки случай на висока смъртност при диви птици, както и такива с некоординирани движения следва да се счита за съмнение за птичи грип.

Мерки които следва да бъдат спазвани

Незабавно уведомяване на официален ветеринарен лекар за всяка висока смъртност при диви птици и констатиране на птици с некоординирани движения.
Незабавно уведомяване на официален ветеринарен лекар за всяко изменение от нормалния вид на вътрешните органи при първичната обработка на отстреляния пернат дивеч.
Стриктно спазване на лична хигиена при боравене с трупове на пернат дивеч.
Стриктно взимане и предоставяне на проби за изследване (цял труп на птица), съгласно инструкции от официален ветеринарен лекар.
След първичната обработка на отстреляния пернат дивеч, обезвреждане чрез загробване или изгаряне на перушина, черва и други отпадни продукти. В никакъв случай такива странични продукти не бива да бъдат оставяни в природата или дворовете, тъй като те могат да бъдат потенциален резервоар и източник за зараза.
Стриктно спазване на инструкциите и сътрудничество с Българската агенция по безопасност на храните.

До 6 януари 2017 г. ще бъдат проведени съвещания на комисиите по ловно стопанство по места за координиране усилията на всички заинтересовани страни, включително и ловните сдружения, за наблюдение и ограничаване разпространението на болестта в страната. 

/снимка: © Чавдар Николов/

http://bspb.org/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.