• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Радостина Ценова, БФ „Биоразнообразие“: За предизвикателствата покрай режимите на защитените територии
03.11.2016

Радостина Ценова, БФ „Биоразнообразие“: За предизвикателствата покрай режимите на защитените територии

За състоянието на Атанасовското езеро, дейностите на Българска Фондация „Биоразнообразие” и темите, засегнати на срещата на експертите от Обществения съвет за Атанасовското Радио „Фокус” – Бургас разговаря с Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие“.

Фокус: Г-жа Ценова, какви въпроси се обсъждаха на срещата на Обществения съвет за Атанасовското езеро?
Радостина Ценова: Срещата на Обществения съвет беше много интересна защото се обсъждаха темите за предизвикателствата покрай режимите на защитените територии и се разгледа един казус, който имаме от последните месеци, свързана с отразяването на границите в защитената местност в Бургаските солници, която се намира до резервата „Атанасовско езеро“. Това е бившата буферна зона и отразяването, като се засегнаха теми за ловуването в този район. Благодарение на добрия диалог през последните няколко месеца между различните заинтересовани страни ще бъдат взети в най-скоро време необходимите мерки, за да се разреши този актуален напоследък проблем, а именно да бъдат своевременно отразени границите и да няма проблеми с режимите на защитената местност. Важно е за всички участници е Обществения форум, защото независимо, че това е защитена местно, обявена със закон от 2007г., почти 10 години по-късно все още възникват казуси с границите, с режимите, както и с дейностите, които се прилагат в защитената местност. Оказа се, че в кадастъра може да се получи информация главно за защитените територии, които са най-вече държавни, като за частните защитени местности се изисква специална информация от Министерството на околната среда и водите. Кадастърът по начало е опис, регистър на поземлените площи в дадена страна, каквато е и Атанасовското езеро. С течение на историческото му развитие той включва и мащабно изображение на територията с границите й под формата на кадастрална карта или кадастрални планове с имената на отделните площи. Информация министерството дава за точните граници и ограниченията, които има дадената местност. Интересно беше за всички участници в съвета. Голяма част от тях бяха от държавни институции, общински структури, неправителствени и академични среди. Другата важна тема бе това, което през последните месеци се случва в Атанасовското езеро. Ние от проекта „Солта на живота“ представихме всички постижения, които направихме и най-вече резултатите от успешния летен гнездови сезон – високата численост на гнездящите видове, рекордната численост на дебелоклюната рибарка, както и на други видове. Летният сезон беше успешен и за солодобива – тема, която също беше разисквана на съвета. В години, в които няма чести или силни валежи има добра реколта от „бялото злато“ – солта. Има и някои неприятни новини, свързани с инфраструктурата около езерото. Срещата беше фиксирана и върху темата по откриването на пътеката на сребреклюна в края на юни месец и по-специално върху сериозните прояви на вандализъм по пътеката. Повече от половината табели са изпочупени - някой е упражнявал силата на юмрука си върху тях. Други са напълно унищожени и разполовени. Пален е огън в този иначе защитен район, като беше отчетен голям пожар в и извън наблюдателницата преди няколко седмици. Някой се опитва да създаде нещо приятно, подходящо за разходка и отмора на жителите на Бургас, а и не само, но винаги се намира някой, който иска да го унищожи.
Фокус: Какви са предизвикателствата на режимите на защитената зона?
Радостина Ценова: Предизвикателствата са свързани с приемането на актуализирания план за поддържане на резервата. Планът се готви още от миналата година, като тогава протекоха и обществени обсъждания, но все още той не е приет. Ние от фондацията имахме над 200 забележки по него, като се надяваме да са взети предвид, за да получим толкова добър план за управление, колкото е и действащият в момента. Поддържаните резервати са територии с по-специален режим на управление, в които се извършва човешка дейност, която трябва да е съобразена с изискванията и спецификите на обитателите на резервата. От друга страна дейността трябва да е свързана и с технологичните процеси, касаещи солодобива. Друго предизвикателство е маркирането на терен на границата на защитената местност на бургаските солници с бившата буферна зона. Оказа се, че към този момент липсват ясни маркировки, които да показват на хората, пребиваващи там, че се намират на територия с по-специална защита.
Фокус: Какво е моментното състояние на Атанасовското езеро?
Радостина Ценова: Моментното състояние на Атанасовското езеро е много добро, защото не са отчетени големи климатични катаклизми. Миналата година зимата беше много тежка, с много сериозни наводнения, но тази година тя беше спокойна по отношение на тези сериозни климатични въздействия. Това се отрази и на състоянието на гнездящите видове птици, някои от които са много редки. На този етап Атанасовкото езеро представлява страхотна атракция за учениците за Бургас и района. Изпълняваме образователна програма, като целта ни е повече бургаски ученици да дойдат на територията на езерото и да се срещнат отблизо с птиците и с начина, по който се добива сол. Друга тема, която обсъдихме на срещата е пътуващата изложба на Атанасовкото езеро. След 11 спирки в различни градове от цялата страна и повече от 25 000 посетители на изложбата, тя отново е в Бургас. Със специалната покана на Община Бургас беше инсталирана в композиционен център „Флора“ по случай Деня на Черно море. Изложбата ще остане 2 седмици в Експо центъра.
Фокус: Какви птици могат да се видят през този сезон?
Радостина Ценова: Това е хубавото на езерото, че е богато на птици през всеки един сезон и е интересно за наблюдения. В момента могат да се видят сребреклюни, къдроглави пеликани и много видове патици, които пристигат през зимата. Особено през следобедните часове могат да се наблюдават тези птици, което представлява невероятна гледка.
Фокус: Какви инициативи планирате за ноември?
Радостина Ценова: Очакваме организираните посещения на учениците. Предстои честването на именния ден на резервата. Като специално езеро, то празнува и рожден ден. На Атанасовден ще проведем полумаратон като миналогодишния. Тогава предизвикахме голям интерес въпреки зимните условия. Една от нашите цели е да покажем, че Атанасовкото езеро е едно привлекателно място не само за наблюдения на птици и не само за орнитолози, еколози и представители на това общество, но и място за почивка, спорт и рекреация през всеки един сезон от годината.

http://www.focus-news.net/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.