• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Отровите засегнаха дивеча в Източните Родоп
03.11.2016

Отровите засегнаха дивеча в Източните Родоп

Нов случай на отровени животни в Източните Родопи бе регистриран тази неделя. Този път жертва на отровата е дива свиня, а  сигналът е подаден от  обезпокоени ловци от района на с. Стражец, община Крумовград през уикенда.

През почивните дни Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) получи пореден за последните две седмици сигнал за отровeно животно. Екип на дружеството веднага пристигна на мястото на инцидента, където заедно със специализираното куче за борба с отровите Барс, бяха претърсени отделни участъци от землището на близкото село. За проблема отново алармираха  ловци, след като откриват по време на ловния си излет прясно отровена дива свиня. Това се случва едва седмица след като в същия район бяха открити отровни примамки. Броят на намерените жертви до момента е 14, а двата инцидента, които са свързани представляват сериозна заплаха за здравето на хората в района, предупреждават експерти от БДЗП.

Заради опасността за живота и здравето на хората и животните в областта от началото на седмицата в търсенето се включа и допълнителен екип за борба с отровите от съседна Гърция. Все още не е ясно каква е отровата, но се знае, че е изключително силна и бързодействаща. Обилните валежи през последните две седмици допълнително влошават ситуацията, тъй като съществува реална опасност отровата да попадне в подпочвените води и от там в храната на хората и домашните животни, например чрез ядливи растения и гъби. Сериозна е и заплахата от натравяне чрез консумацията на отровено месо от дивеч като засечения тази седмица случай. Това може да доведе до тежки за човешкото здраве последици и дори смърт, алармират още експертите.

„Сериозни са и съмнения за отровен белоглав лешояд в района и ще бъдат предприети решителни действия за претърсване и изнасяне на безопасно място на отровните примамки“, допълва още Николай Терзиев, експерт от дружеството.

На сигнала са се отзовавали представители на полицията, прокуратурата, РИОСВ – Хасково и ветеринарните служби.  В резултат в момента тече проверка по опасния инцидент. На  мястото на проверката отново взеха  участие и представители на Зелени Балкани, които преди седмица първи реагираха на сигнала и се свързаха с отговорните институции.
Кучето Барс и неговият водач са част от екипа на Българското дружество за защита на птиците по новия проект „Опазване на черните и белоглавите лешояди в трансграничния региона на  Родопите”. Проектът е разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация "По-диви Родопи", Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.

http://bspb.org/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.