• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Женският белоглав лешояд K5R, който успешно отгледа едно от първите малки в Източна Стара планина, загина от електропреносната мрежа!
03.11.2016

Женският белоглав лешояд K5R, който успешно отгледа едно от първите малки в Източна Стара планина, загина от електропреносната мрежа!

Тези дни екипът на Фонда за дивата флора и фауна /ФДФФ/ получи информация за открит мъртъв лешояд в района на Котел.

При проверката бе установено, че това е женският лешояд, маркиран с крилни марки и пръстен К5R, внесен от Испания и освободен през  2012 г. в Централен Балкан.
По-късно, като вече възрастната птица, K5R сформира двойка с мъжки лешояд - К0Н, пуснат през  2009 г. в района на Котел.  Двете птици излюпиха своето първо и явно единствено малко за първи път през 2016 г.  В тяхното гнездо се лешоядчето, кръстено с името Хуан - едно от първите лешоядчета, излюпени в Стара планина, след повече от 15 години усилия за завръщането на вида!

Общо 25 двойки белоглави лешояди загнездиха през 2016 г. в Стара Планина и Пирин, като излюпиха и успешно отгледаха 11 малки. Това даде основание на природозащитниците да оповестят, че видът  се е завърнал в Стара планина. За съжаление, едва три месеца по-късно, майката на Хуан, женската птица К5R е вече мъртва...
Това е близо тридесетата жертва, която със сигурност е убита от електропреносната мрежа, което потвърждава опасенията на природозащитниците, че това е една от основните заплахи за едрите грабливи птици, за чието опазване се работи в България.
Дали мъжката К0Н ще намери друг женски лешояд, с който да създадат двойка  и поколение през 2017 г., никой не може да каже, но със сигурност загубата на една от възрастните, размножаващи се птици е огромна загуба за връщането на вида и за българската природа.
Стълбът-убиец е част от трасе,  продължение на това, което преди години изби цяла група лешояди под Урушките скали. Тогава бяха изолирани няколко стълба, в частта откъм скалите, като остана необезопасено  трасе от над 3 километра в откритите части на планината.

В момента, благодарение на отговорната политика и добрата воля, проявена от EVN и доброто сътрудничество с екипа на проект Нов живот за лешоядите LIFE14 NAT/BG/649 се обезопасяват над 40 от опасните електро-стълбове в района на Котленска планина. Подобна дейност е предвидена и в самия проект, където  е предвидено изолирането на 170 от най-опасните стълбове за лешоядите.
Надяваме се, съвместните усилия на електропреносните дружества и природозащитните организации да ограничат загубите и предотвратят смъртта на още от тези великолепни птици.

Дейностите за обезопасяване на електропреносната мрежа и възстановяване на лешоядите са част от проект LIFE14 NAT/BG/649 Светло бъдеще за черния лешояд.  Проектът обединява усилията на пет основни партньора от четири европейска страни – Зелени Балкани – Стара Загора и Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ) от България, Фондацията за опазване на лешоядите (VCF) от Холандия, Junta de Extremadura от Испания и Euronatur от Германия. Той предвижда възстановяването на черния лешояд в България, с внасяне и освобождаване на птици от Испания, подобряване на условията за гнездене и хранителната база, подпомагане на местните животновъди, намаляване на заплахите и развитие на националните капацитети.

За повече информация:
Елена Стоева - Ръководител на проект LIFE14 NAT/BG/649, моб. тел. 0887574699, e-mail: etilova@greenbalkans.org
 

http://greenbalkans.org/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Идеи от Природата – тениски, чаши, подаръци
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.