• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Специално обучено кучето Барс помага за опазването на птиците в Източните Родопи
08.10.2016

Специално обучено кучето Барс помага за опазването на птиците в Източните Родопи

Николай Терзиев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) се върна в края на септември от близо двумесечно обучение в специализирана академия в Унгария. Там заедно с кучето Барс премина през интензивна подготовка и формираха първия действащ в страната екип за намиране на убити и отровени птици, животни и примамки.
Тази важна природозащитна дейност се извършва в рамките на LIFE+ проекта „Oпазване на черните и белоглавите лешояди в Родопитe”, изготвен от Rewilding Europe в партньорство с фондация По-диви Родопи и Българското дружество за защита на птиците от българска страна.
Подготовката на Николай и Барс продължи два месеца в специална школа за обучение на полицейски кучета в Унгария с близо 60-годишна история. Барс, който е кръстоска на немска и белгийска овчарка, е минал период на интензивна предварителна подготовка с професионални дресьори. След това в продължение на седмици екипът се обучава за претърсване за отровни примамки, което се оказа нелесно начинание. „По време на тренировката експериментирахме с два вида пестициди, които биха могли да предизвикат отравяне на животните и се срещат и използват както в Унгария, така и у нас“ споделя Терзиев.

В момента кучето свиква с новата обстановка. След кратък период на адаптация, Барс ще започнем активна работа в района на Източните Родопи. Задачата му ще бъде ще бъде да претърсва определени терени и да намира трупове на отровени животни или храни – отровни примамки, след което да подаде сигнал. След като се намери животно водачът преценява каква ще е следващата стъпка, тъй като то може просто да е умряло от естествена смърт, например бракониерство. Ако се окаже, че животното е отровено, трябва да се премахне от природата и да се дадат лабораторни проби за установяване на причината за смъртта.
„В страни като Испания, Унгария и Гърция подобни екипи вече показват обнадеждаващи резултати“, споделя още експертът. В Унгария се отчита намаляване на случаите на отравяне на птици от отровни примамки, като голяма заслуга за това има кучето Фалко. Четириногият помощник на унгарските орнитологични организации е кучето Фалко е открило над 800 отровени животни. В Гърция подобен екип работи от няколко години за по-доброто опазване на египетските лешояди и колегите са успели да предотвратят стотици случаи на отравяне и да видят кои са най-честите причинители на смъртност сред тези птици
Основните цели за използването на отрови са намаляването на числеността на вълците, лисиците бездомните кучета. В Родопите, а и в цялата страна, умишлено се тровят и чакали и всякакви други дребни хищници. Друг проблем се оказва това, че в природата се изхвърлят пестициди и други потенциално опасни земеделски отпадъци. Истината е, че този начин за борба с „вредителите“ е изключително неефективен. „Причината е, че повечето хищници, като вълците например, са изключително умни животни. Те усещат, че нещо не е наред и не ядат от отровеното животно“, казва още експертът. Така жертва на отровите стават съвсем други животни като мишелови, орли, лешояди, порове и други по-малки хищници, които не са целта на отровителите.

http://www.novjivot.info

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Идеи от Природата – тениски, чаши, подаръци
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.