• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Петър Янков, екоексперт: Почти всички видове хищни птици, които се срещат в Европа, се намират в защитената местност „Пода”
27.09.2016

Петър Янков, екоексперт: Почти всички видове хищни птици, които се срещат в Европа, се намират в защитената местност „Пода”

Петър Янков, екоексперт от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в интервю за Радио „Фокус” – Бургас.

Фокус: Г-н Янков, защитена местност „Пода“ е дом на много видове птици. Но има ли нови попълнения във фауната на местността?
Петър Янков: В момента тече много интензивна миграция предимно на реещи се хищни птици. Наблюдава се един много богат видов състав на хищни птици – почти всички видове птици, които се срещат в Европа. В момента прелитат малкият креслив орел, големият креслив орел, царски орел. Преди няколко дни бе наблюдаван двукратно египетският лешояд, което е много интересно, защото това е един от най-бързо намаляващите видове и на север от Бургас няма толкова много гнездовища за този вид птица.Това показва, че е имало благоприятно размножаване на двойките, които се намират там. По отношение на останалите видове, ситуацията е обичайна. Все още са се зазимили водните змии, някои от видовете жаби като жабата дървесница също са активни. Бозайниците са активни целогодишно – видрата особено. С многобройна полулация в местността е пъстрият смок.
Фокус: Кои видове птици, които се срещат в Червената книга на България, се срещат в «Пода»?
Петър Янков: Почти всички видове в местността «Пода» са вписани в Червената книга – това са бялата лопатарка, блестящият ибис, голямата бяла чапла, както и споменатите горе малкият и големият креслив орел, които са в Световната червена книга, както и египетският и царският орел сред застрашените видове на Земята. Това е ценността на «Пода» - в това, че дава благоприятни условия за живот, за храна, за убежище, за почивка на много видове от Червената книга и то не само на България, но на Европа и на света.
Фокус: Има ли конкретен вид птици, заради които туристите идват специално да посетят местността «Пода»?
Петър Янков: Да, в момента и през последния месец има голямо посещение от страна на международни и чуждестранни групи, които идват да наблюдават птици. Те идват предимно, заради пъстрия спектър на хищни птици, заради пеликаните и специално заради големите ята на розовия и къдроглавия пеликан, последния от които е вписан в международната Червена книга. Няма много места в Европа, където могат да се видят тези видове и да се правят подобни наблюдения, затова «Пода» е привлекателно място за туристи от много различни страни.
Фокус: В края на летните месеци можете ли да направите равносметка за това какъв бе напливът на туристи спрямо миналата година?
Петър Янков: Може би същият като предната година. По-скоро разликата от миналата година не е в бройката, а в профила на посетителите. Всеки месец си има своите посетители, а септември е месецът на любителите на птици и особено на онези, които търсят екзотични места като «Пода», за да наблюдават множество видове хищни птици на едно място. В противен случай те трябва да обиколят цяла Европа, а тук те ги наблюдават буквално като на парад, наблюдавайки ги от обособената за целта тераса.
Фокус: Има ли видове птици, които остават да зимуват в «Пода»?
Петър Янков: Вече започнаха да пристигат немите лебеди, а малките корморани стават все повече. С по-нататъчното застудяване количеството на тези птици, които ще дойдат да зимуват в България и в района на Бургас ще бъде по-голям.
Фокус: Има ли специалисти орнитолози във Вашия екип? Колко души работят за местността и за нейното облагородяване?
Петър Янков: Екипът, който работи в момента, сме трима души, двама от които сме завършили биология. Има и доктор на науките сред нас. Ние сме хора, които сме се занимавали с наука преди да започнем практическото прилагане на знанията си. Така че в момента на плещите на тези трима души лежи опазването на защитената местност. Разбира се, ние разчитаме много и на подкрепата на доброволци и на колегите от Българското дружество за защита на птиците в Бургас. Идват и много хора от страната, които ни помагат, защото няма как да се справим сами с всички тези задължения. Още повече, че ние не сме към държавния бюджет и не получаваме средства от държавата, а си ги добиваме сами. Но има много хора, които идват и полагат доброволен труд, други даряват пари. Така например детска градина от Бургас дари 100 лв., което за нас е изключително ценен подарък и жест. И не на последно място, има и частни лица, които помагат по различни начини.
Фокус: Какъв род специалисти от вътрешността на страната посещават „Пода“?
Петър Янков: Идват студенти от университети главно от Пловдив – от Пловдивския университет идват на еднодневни практики. Идват практикуващи и от различни европейски университети. Посети ни студентка от Виена, която беше два месеца тук. Всяка година идват от различни европейски университети, които също участват в дейностите по опазване на околната среда на защитената местност.
Фокус: Организирате ли нови инициативи в момента?
Петър Янков: Да, имаме план, по който работим. В момента сме се заели с няколко големи проекта. Единият е свързан с екосистемните услуги – това, което предоставя природата по нетрадиционен начин, а именно без сечене на дърва или извличане на различни горски продукти. Общо казано проектът засяга ролята на гората за климата и за благоденствието на хората в климатично отношение. Другият проект е картирането на птиците за европейския атлас.
Павлина КУЦАРОВА

http://www.focus-news.net/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Идеи от Природата – тениски, чаши, подаръци
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.