• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

За 29-ти път Атанасовско езеро ще посреща доброволци в помощ на птиците и природата
21.07.2017

За 29-ти път Атанасовско езеро ще посреща доброволци в помощ на птиците и природата

През август отново на природозащитна бригада край Атанасовско езеро

Заповядайте! Къде!? На традиционната бригада в полза на птиците на Атанасовско езеро от 19 до 27 август 2017 г. За 29-ти път доброволци от цялата страна ще се настанят край солената лагуна и ще дарят времето и уменията си в помощ на екзотичното място с богата природа.

Предизвикателството тази година ще бъде изграждането на гигантска платформа във водите на Атанасовско езеро, която ще осигури безопасно място за гнездене и почивка на къдроглавите пеликани. През ноември 2016 г. с доброволци и при трудни метеорологични условия бяха построени две по-малки платформи с площ 64 м2, благодарение подкрепата на козметична фирма LUSH. Сега предстои да се построят платформи с още 80 м2 площ, които да се свържат с останалите и така да се изгради най-голямата изкуствена платформа, строена за всички години на природозащитната бригада.
За да се предложат най-перфектните условия за къдроглавите пеликани, участниците в бригадата ще трябва да насипят платформата със снопи от тръстика, които предварително сами ще изкосят от периферията на езерото.

Очакват ги и много други дейности в полза на езерото и неговото огромно птиче разнообразие. Участниците ще придобият допълнителни умения и познания в областта на природозащитата, ще имат възможност от много близо да видят и да опознаят обитателите на бургаските езера и всички заплахи за съществуването им, пред които са изправени.
За тези от тях, проявяващи по-специален интерес към птиците и искащи да научат  повече за тях, мястото е  Атанасовско езеро, от 19 до 27 август на природозащитната бригада, където ще може да наблюдават есенната миграция на птиците по най-големия миграционен път в Източна Европа – Виа Понтика. Това е първопричината за появата на тази традиционна бригада, която догодина ще чества своя юбилей.

Искате ли да имате незабравимо преживяване това лято? Повярвайте ни ще запомните престоя си на природозащитната бригада и ще се завръщате при възможност. Ако отговорът е ДА, то кликнете и попълнете формуляра до 7 август.

Местата са ограничени и само 60 бригадири ще вземат участие! Ако сте одобрен задължително ще получите потвърждение от нас до 13 август (неделя) 2017 г.
До участие в бригадата няма да бъдат допуснати хора, които не са изпратили попълнен формуляр за участие в посочените срокове и/или не са получили потвърждение от организаторите!


Вие сте идеалния „бригадир“ ако:
сте готови да издържите на тежък физически труд сред вода, кал, сол, силно слънце и тръстика;
имате навършени 18 г. (лицата под 18 години могат вземат участие в бригадата, но задължително придружени от пълнолетно лице и подписана декларация от родител);
и
попълните формуляр за участие.


Предимство при избора  ще имат кандидати, които:
са заявили участие за целия период на бригадата;
имат изявен интерес към опазването на птиците и биоразнообразието (участие в МОВП, природозащитни и образователни дейности на БДЗП, други природозащитни бригади, доброволчески дейности на други организации и др.)
имат опит в дейности, включващи физически труд или работа с инструменти и др.
могат да свирят на музикални инструменти. Както са казали мъдрите хора „Мелодията – това е мисъл, това е движение, това е душата на нашия лагер“.


ВАЖНО! За да участвате в лагера трябва да заплатите такса за участие:
30 лв. за членове на БДЗП (ако не членувате в БДЗП, може да станете член на място при заплащане на таксата);
60 лв. за всички останали.
Таксата се заплаща на място в лагера от одобрените за участие бригадири.

Събраните от таксата за участие средства ще послужат за осъществяване на природозащитни дейности в района на Бургаските езера и ще спомогнат за организирането и провеждането на природозащитната бригада в бъдеще.Българско дружество за защита на птиците осигурява в периода на природозащитната бригада:
храна три пъти на ден (закуска, обяд и вечеря) - от първия ден вечерта (19-ти август) до     последния ден сутринта (27-ми август);
настаняване в  лагер на палатки;
ползване на баня веднъж на ден в  „Черноморски солници” АД; 
застраховка за всички одобрени участници;
дневна обучителна програма за разпознаване на птици;
вечерна образователна програма под формата на презентации;
участие в организирани дейности за подобряване на местообитанията на птиците в Атанасовско езеро;

Какво очакваме от Вас:
да поемете пътните си разходи до лагера и обратно;
да си осигурите палатка, спален чувал и шалте (ако нямате палатка, моля да ни уведомите, за да се опитаме да ви осигурим);
да имате „работни“ дрехи, които със сигурност ще изцапате с кал,  и други. Много е вероятно да се наложи да ги изхвърлите след бригадата, така че използвайте стари такива.
да имате подходящи обувки, например стари гуменки, с които удобно да ходите в калта.  Джапанките и сандалите НЕ са удобни за ходене по дигите и газене в калта, те са за плаж след работа.

ПОПЪЛНЕТЕ ФОРМУЛЯРА! НЕ ЧАКАЙТЕ ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ!

Природозащитната бригада на Атанасовско езеро се организира от БДЗП в рамките на проект „Солта на живота“, LIFE+, който работи за възстановяване и дългосрочно опазване на лагуната Атанасовско езеро. Проектът се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и Черноморски солници АД. www.saltoflife.biodiversity.bg / facebook: Солта на живота

http://bspb.org

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Пламен сатев
Вие сте много добри с природата
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.