• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

КАМПАНИЯ НА БДЗП ЗА ЗИМНО ПОДХРАНВАНЕ НА ПТИЦИТЕ
12.12.2014

КАМПАНИЯ НА БДЗП ЗА ЗИМНО ПОДХРАНВАНЕ НА ПТИЦИТЕ

Ние толкова сме свикнали с тях, че ги приемаме като фон, като антураж на нашето ежедневие. Истината е, че от тяхното оцеляване, зависим и ние хората. Всичко в екосистемата е свързано и без отделните й брънки, не може да съществува хармония. Ето един пример от София. Всички обичаме софийските кестени, които красят големите паркове и междублоковите пространства. Те са белите дробове на столицата и ни осигуряват така необходимия чист въздух, прохлада и сянка през лятото. Кестените са дом на много обитатели – насекоми, гризачи и птици. Някои от тях определяме като полезни, а други, като "вредители". Може би сте забелязали, че в последните десетина години софийските кестени пожълтяват и листата им окапват още през юни. Това се дължи на листоминиращия молец, който унищожава листата на дърветата. Единственият му естествен враг, открит до момента, е синигерът. Той е известен природен санитар. Тази широко разпространена птица изяжда огромно количество насекоми – всеки ден тя поглъща насекоми, които се равняват на собственото й тегло. В периода докато храни малките си, едно семейство синигери може да изяде няколко стотин килограма насекоми!


Може би си мислите, че птиците се справят добре и без нас и нямат нужда от помощ? Истината е, че данните, които БДЗП събира и анализира в рамките на проучването „Мониторинг на обикновените видове птици”, показват доста тревожни тенденции. През последните 9 години домашното врабче намалява с 50%, гугутката с 35%, сойката с 30%, косът – с 22%, а големият синигер – с 13%.


Дали София ще бъде следващата столица след Лондон и Париж, където домашните врабчета ще изчезнат напълно? Това зависи от всички нас…


Именно, за да помогнем на необикновените „обикновени” видове птици, които зимуват край нас, стартирахме кампанията „Зрънце любов”. Всеки от нас може да се включи в тази инициатива, независимо къде живее. Дарявайки средства или поддържайки хранилка за птиците през зимата, вие помагате на пернатите ни приятели в населените места да оцелеят през зимата.

Какво означава зимното подхранване на птиците?


Ами много е просто. Някои от птиците, които познаваме - синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и други, остават да зимуват в България и не отлитат на юг. През зимата им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг. Те имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат тялото си топло и ние можем да им помогнем. Като им дадем шепа семки. За целта БДЗП организира поставянето на хранилки за птици в паркове, градинки, пред обществени сгради и офиси.


Как да се включа?


1. Направи хранилка за птици. За да участвате, трябва само да направите своя хранилка от стара пластмасова бутилка, да я поставите на балкона, в двора или в най-близкия парк и редовно да я пълните със слънчогледови семки. Семенцата трябва задължително да бъдат сурови и безсолни. Слънчогледът е най-подходящата и достъпна храна за пойните птички, зимуващи по нашите ширини. След като поставите и се ангажирате да поддържате своя хранилка, моля отбележете я на тази интерактивна карта. Обратната връзка от вас е много важна, за да знаем колко души участват и от кои градове. Това ще ни помогне да бъдем още по-успешни в нашата комуникация.

2. Направи дарение за подхранване на птиците. Можете да дарите на БДЗП средства или закупен от вас суров слънчоглед. С набраните средства ние и нашите доброволци поддържаме десетки хранилки в цялата страна. През миналата година БДЗП организира над 40 различни събития - работилници за изработване на хранилки, презентации и срещи с деца от училища и детски градини в 11 града. По време на тези срещи бяха изработени и поставени над 400 хранилки.

3. Предай идеята нататък – Сподели с приятели, разкажи в социалните мрежи, подари хранилка на приятел, организирай работилница в детската градина или училището на твоето дете. Ти знаеш по-добре как да помогнеш идеята да намери нови съмишленици. Защото когато сме много, промяната е по-голяма. Защото всяко зрънце, подарено на птиците, е зрънце любов!

Прочетете как можете сами да направите хранилка от бутилка.

Вижте как да приготвите и лакомства за птиците.

Вижте карта, на която можете да отбележите и вашата хранилка, ако решите да се включите.


Медийни партньори на кампанията са Дарик радио, Дарик Носталджи и Дневник.

 

Подари зрънце любов на птичка в нужда!

http://bspb.org

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
WilliamHeimb
personals free chris pine dating history
WilliamHeimb
mature dating dating sim
Ивайло
резултатите от мониторинга са ужасяващи почти не виждам врапчета напоследък :(
Ивайло
Леле ми аз откакто се помня захранвам на моя двор дивите птици от Асеновград съм и хвърлям голямо количество смеска и семки и вече има към 40 пилета и си се въртят по двора предимно чинки и малак селски сенигер и голям сенигер а доста често прелита .
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.