• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Птиците в Атанасовско езеро с нови „родилни домове” през пролетта
04.09.2014

Птиците в Атанасовско езеро с нови „родилни домове” през пролетта

Една платформи и огромен насипен остров построиха доброволците, включили се в природозащитната бригада на Атанасовско езеро през август.

Една платформи и огромен насипен остров успяха да направят доброволците, които и през този август се включиха в природозащитната бригада, провела се край басейните за производство на сол на Атанасовско езеро.  Над 70 момичета и момчета работиха усилено в продължение на 10 дни и успяха да създадат новите места за гнездене и почивка за птиците, на най-плиткото сред бургаските езера.

Островът направен от много кал и дърво и разположен в един от южните басейни на Атанасовско езеро още напролет ще бъде зает от рибарки, кокилобегачи, а защо не и от други водолюбиви птици, сигурни са природозащитниците. Увереността им идва от опита, който имат с подобен остров, построен две години по-рано на това място. Сега островите са два и ще дадат възможност на повече птици да гнездят необезпокоявани от дребните хищници, посягащи на яйцата и малките им. Вече птиците ще се ширят на близо 64 кв. метра площ сред водите на езерото. 
„Няма да забравя, как веднага щом завършихме острова на него кацнаха две речни рибарки. Доволен съм. Заслужаваше си вдигането на всяка от тежките кофи с кал”, споделя един от неговите строители. „Побързахме да обявим официалното му откриване. Дори нямаше време да отрежем ленатата”, допълва доброволеца. 
По традиция в Атанасовско езеро се изграждат и изкуствените платформи, на които са се научили да отглеждат малките си рибарките. Благодарение на тазгодишната бригада езерото се сдоби с още една, в южната половина на лагуната, много близо до града.
След няколко дни прекарани по дигите и земните валове на плитката лагуна, бригадирите успяха да ги почистят от гъста плевелна растителност, така че спокойно на тях да могат да отпочиват къдроглавите и розовите пеликани, докато спират в Бургас по дългия им път към Северна и Централна Африка. Две защитени местности до Бургас бяха изчистени от отпадъци от малка част от участниците в бригадата.
Природозащитната бригада на Атанасовско езеро и тази година се проведе благодарение програма LIFE+ на ЕС, която финансира дейностите на проект „Солта на живота” изпълняван от Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и Черноморски солници АД.

http://www.burgas.utre.bg/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.