• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

100 години от смъртта на Марта – последния странстващ гълъб на земята
04.09.2014

100 години от смъртта на Марта – последния странстващ гълъб на земята

На 1 септември се навършват точно сто години от смъртта на Марта – последният представител на вида странстващ гълъб. Няколко десетилетия по-рано това е най-разпространената птица в Северна Америка (и вероятно в света). Вече се досещате кое е страховитото природно явление, причинило изчезването на цял един вид. Явлението е двукрако, много гладно и наскоро е било открило телеграфа и пушката.

Когато европейците започват да налазват Северна Америка, пернатите пътешественици са няколко милиарда. Те образуват огромни ята, които покриват небето и понякога предизвикват слънчево затъмнение продължаващо цял ден. Гладното двукрако явление обаче вижда в небето неизчерпаем източник на протеини и се захваща за работа. Благодарение на модерните за времето си комуникации ловците си дават сигнали щом забележат голямо ято и се изсипват понякога в групи от по сто души. По пазарите започват да се продават почистени гълъби, по едно пени парчето. На някои места дори не струват нищо, а фермерите ги използват за храна на прасета.

Макар все още да е много далеч от понятия като природозащита, биоразнообразие и прочие глезотии, човекът в някакъв момент си дава сметка, че е на път да се намеси драстично в естествения ход на историята, унищожавайки и последните представители на цял един вид. Прибира малко ято в зоологическа градина в Синсинати. За съжаление вече е прекалено късно – ятото намалява прогресивно, докато в един момент остават само две птици, които така и не се сдобиват с потомство. На десети юли 1910 умира Джордж, мъжката птица. Четири години по-късно умира и Марта, която междувременно се е превърнала в атракция. Замразяват я в леден блок и я изпращат в Института “Смитсън”, където се намира и до днес.

А ние си заслужава да помислим сериозно по темата и да си припомним следния, често забравен факт – разумът, който твърдим, че притежаваме, не означава повече права, над останалите видове. Означава единствено повече отговорности.

http://gorichka.bg

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.