• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Знаково дело в Белгия вкара в затвора банда, ограбвала редки птици от дивата природа
07.07.2014

Знаково дело в Белгия вкара в затвора банда, ограбвала редки птици от дивата природа

Първата инстанция на Наказателния съд на Източна Фландрия (Подразделение Гент) в Белгия се произнесе на 27 юни 2014 г. с решение по важен случай за незаконна търговия със защитени и редки видове птици. Делото е резултат на дълго и сложно съдебно разследване, включващо и международно правно сътрудничество между Белгия, Обединеното Кралство, Испания, Франция, Германия, Австрия и Холандия.

Четири от подсъдимите са били признати за виновни за фалшифициране на декларации за притежание и отглеждане на птици и CITES-сертификати за грабливи птици, включени в приложение A на конвенцията CITES на ЕС 338/97 (Конвенция за международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора). Яйца и малки пилета на птиците (предимно хищни птици), са били откраднати от дивата природа в южната част на Франция и Испания и са давани на други участници в организираната група, отговарящи за излюпването на птиците. Младите птици са били отглеждани в плен и по-късно – опръстенявани. След това чрез фалшифициране на пръстени и декларации за отглеждане, участниците в организираната група са си набавяли CITES сертификати за отгледани и родени в развъдници птици, което им е позволявало да търгуват с тях, прескачайки общата забрана за търговия с видове, включени в приложение A.

Сред птиците, плод на престъпната дейност на групата са: египетски лешояд (Neophron percnopterus), африкански орел рибар (Halliaeetus vocifer), царски орел (Aquila heliaca), белоглав морски орел (Halliaeetus leucocephalus), ястребов орел (Aquila fasciata), скален орел (Aquila chrysaetos), малък орел (Hieraaetus pennatus), няколко вида соколи – сокол скитник (Falco peregrines), малък сокол (Falco columbarius), сокол на орко (Falco subbuteo), вечерна ветрушка (Falco vespertinus), белошипата ветрушка (Falco naumanni), пепелява каня (Elanus caeruleus), червена каня (Milvus milvus), черна каня (Milvus migrans), но също така и лопатарка (Platalea leucorodia), голяма дропла (Otis tarda), брадата улулица (Strix laponica), полярна сова (Nyctea scandiaca), блатна сова (Asio flammeus).

Четиримата обвиняеми са били признати за виновни и за участие в организирана престъпна група с международни филиали в Испания, Обединеното кралство, Австрия, Германия, Франция и Холандия. Целта на тази престъпна организация е била ограбването на защитени видове птици от техните гнезда, фалшифицирането на CITES сертификати и накрая – продажбата на птиците. Както във всяка престъпна организация, в групата е имало ясна йерархия и разпределение на задачите, използвани са протекции от длъжностни лица и е бил създаден зоопарк за животните, така че те да бъдат показвани на купувачите.  

Обвиняемите са признати за виновни за фалшифициране на CITES разрешителни за износ на птиците, за това, че не са спазвали правилата за въвеждане на данните в CITES-регистрите и за използването на незаконни капани и мрежи при улавянето на птиците. Основният обвиняем и съпругата му бяха осъдени и за пране на пари чрез други фирми.

Представители на съда в Белгия алармират, че международната търговия със застрашени растителни и животински видове е достигнала размери и обороти, сравними с тези на каналите за трафик на наркотици и оръжия.

По време на съдебния процес подсъдимите са се опитали да се възползват от липсата на политически приоритет за довеждането на подобни случаи до наказателни действия. Това е факт в повечето части на света и често води до проблеми в контрола върху прилагането на CITES-разпоредбите.

В решението на съда се подчертава, че подсъдимите са извършили пряко и необратимо посегателство върху биологичното разнообразие. С цел печалба, подсъдимите са извършили сериозни криминални деяния и системно са погазвали и нарушавали националните и международни усилия за опазване на тези вече уязвими видове птици.

Четиримата обвиняеми бяха осъдени съответно на 4 години (една година условно), 2 години (една година условно), 18 месеца (условно) и 1 година (условно). Съдът също наложи глоби в размер на € 90,000, € 30,000 и € 12,000. Съдът конфискува имущество и незаконни печалби от търговия на стойност € 835.800 (включително недвижими имоти).

Всички ограбени от природата птици бяха конфискувани и поверени на белгийските институции, отговорни за прилагането на CITES разпоредбите.

Преди около 2 години в България бе разкрит подобен случай на посегателство срещу редки защитени от закона видове птици. По случая се води разследване, но поради липсата на приоритет до момента случаят не е влязъл в съда. БДЗП и останалите природозащитни организации изразяват загриженост за подобни казуси, които за съжаление не са единични и се надяват и в България да имаме подобно знаково дело, което да доведе до реални наказания за нарушителите, които ограбват нашето най-голямо национално богатство – нашият общ дом и безценната ни природа.

http://bspb.org

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.