• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Двадесет и пет къщички за птици направиха доброволци на БДЗП
21.10.2013

Двадесет и пет къщички за птици направиха доброволци на БДЗП

Двадесет и пет къщички за птици направиха доброволци от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) тази събота. Новите домове са предназначени за синигери, зидарски, дърволазки, мухоловки, сови и други дребни птици. С тази акция БДЗП стартира продължението на успешната си кампания за подхранване на дивите пойни птици през зимата, но с нов акцент и през нов сезон.
Цветната есен, украсяваща дърветата навън, е време, в което също можем да се погрижим за малките птици, които се срещат у нас в градските и селските паркове и градини. Предлагаме ви да се включите в кампанията на БДЗП „Зрънце любов през есента”, като сами изработите или закупите, и след това поставите къщичка/гнездилка за птиците около нас.
Ние знаем, че не е особено лесно да се изработи правилната къщичка/гнездилка за определен вид птици, но всеки един опит е в полза за дивите пойни птици.
Къщичките/гнездилките, които заедно поставим ще бъдат използвани от крилатите ни съседи през пролетта, когато започне размножителния сезон, но не пречи ние да се погрижим за тях още през есента. Дори и да предлагаме храна на пернатите ни приятели през зимата, ако те не намерят нужните им условия за гнездене на пролет ще си отидат от нас. За да ги задържим близо и да ги наблюдаваме почти всеки ден, можем да поставим къщичка/гнездилка, която да отговаря на естествените им предпочитания. Така птиците ще станат част от нашето семейство, намирайки своя дом.
Тази събота заедно с нашата кампания и в нейна помощ пилотно стартира приложението Volofy. Volofy е социално приложение, което превръща снимките на хората в помощ на благотворителни каузи. Потребителите могат да участват в забавни фото мисии и когато целта за определен брой снимки е изпълнена, компанията спонсор прави дарение за благотворителна кауза. Тази седмица мисията е да направим 30 къщички, да ги снимаме и споделим в приложението. В замяна БДЗП ще получи дарение от 100 кг. слънчогледово семе за подхранване на птици през зимата. (http://volofy.com/cause/poveche-kashtichki-i-hrana-za-ptici).
За да привлечем повече хора, имаме нужда от вашата помощ. Споделете с нас какъв вид къщичка сте изработили или закупили и къде сте я поставили. Формата под която ще го направите оставяме да изберете сами, като разчитаме на вашето въображение и креативност. Ние пък ви обещаваме да споделим вашите усилия и оригинални идеи с помощта на медиите, чрез нашата страница в Интернет и разбира се, чрез социалната мрежа – facebook. Очакваме да споделяте с нас на martina.popova@bspb.org или направо на приложениeто Volofy, за да осигурим храна на синигерите, врабчетата и друго пойни крилати през зимата.

Вие сте тези, които могат и трябва да направят кампанията ни по-мащабна и да привлечете всеки, които обича природата да стане част от нашето голямо семейство.

Няколко неща, които трябва да знаете за къщичките/гнездилките за птици:
• Най-честите обитатели на къщичките/гнездилките са синигерите, горската зидарка, дърволазката, орехчето, скорецът, полското врабче, някои видове сови, дребните соколи и по-едрите грабливи птици;
• Размерът на входа на къщичката/гнездилката е много важен;
• Къщичката/гнездилката трябва да не е изложена на пряка слънчева светлина, да е защитена от дъжд и разбира се да не е насочена срещу вятъра. Препоръчително е да се поставят с отвора на север или североизток;
• Къщичката/гнездилката трябва да е поставена на подходяща височина, тя е на около 2 до 4 метра от земята на ствол на дърво или на стена. Ако е поставена по-ниско излагаме птиците на риск от набези на хищници – котки и кучета;
• Къщичката/гнездилката трябва да бъде на място, където да няма естествени препятствия пред входа й, което да затруднява полета им;
• Къщичката/гнездилката трябва да е поставена леко под наклон, така че входът й да е обърнат леко към земята.
Повече информация как да си направите или как и къде да поставите Вашата къщичка ще намерите тук: http://www.bspb.org/campaigns

http://bspb.org

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.