• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

Разред Врабчоподобни/Passeriformes, Семейство Чинкови/Fringillidae

Европейско канарче/Serinus serinus - Мъжки

Физически характеристики

Достига до около 11 см, приблизително колкото син синигер. Тежи от 11 до 13 грама и е със зеленикаво-кафеникави пера.

Разпространение и начин на размножаване: Основната храна са:ленено семе, коноп, слънчоглед, ябълки, моркови,а през лятото и есента задължително глухарче-щом от средата на прецъфтялата,плътно затворена главичка на глухарчето се покаже белия пух, главичката се разрязва на две половини и в този вид се поставя в клетката.Може и готови хранителни смески за канарчета. В размножителния период особено добре е да се дава добре сварен жълтък от яйце.На своето канарче давайте и краставичка, листа от зеле или зелена салата и семките от пипер.От зрелите плдове те проявяват особен интерес към каисий, грозде и зелена ябълка. Можете да му давате и специална яйчена каща-тя се приготвя по този начин:Яйцето,което трябва да е твърдо сварено (варете около 15 минути,за да се премахнат вредните съставки за канарчето ви)се раздробява с вилица и после добре се смесва със стрит бял сухар на прах.Може да се добави и рибено масло-20 капки на една пълна порция.Но не трябва да престоява много време в клетката,и преди консумация да се съхрани в хладилник. На възрастните птици тази храна се слага 2 пъти седмично, а при изхранването на пиленцата-постоянно.

Размножаване

Повечето женски снасят от четири до шест яйца. Когато последното яйце от люпилото е третото или четвъртото, то има по-тъмен или син цвят. Това яйце понякога го наричат синьото яйце и означава, че женската е приключила с това люпило. Ако не се появи синьо яйце, женската може да снесе зеленикаво пето яйце. Ако петото яйце няма зеленикав оттенък, е вероятно тя да снесе и шесто яйце. Когато женската е снесла последното яйце, отстранете изкуственото яйце и внимателно поставете яйцата в гнездото. С отстраняването на яйцата и връщането на всички заедно обратно ще се коригира несправедливото предимство на първото яйце, което нормално би се излюпило няколко дни преди снасянето на последното яйце. Мъжкият може да бъде оставен при женската, ако помага и не я безпокои.

Допълнителни сведения

Ако се отглеждат добре канарчетата могат да живеят до 10,15 години. Те обичат зеленчуци и много вода. Не трябват да се оставят без вода, защото много бързо умират. Те обичат да се къпят през деня-преди обед когато е слънчево времето. Не трябва да са мокри вечерта защото през нощта могат да се разболеят. Не обичат да се държат в ръка. Канарчетата си сменят перушината през лятото около 2,3 седмици. Sik

източник: http://bg.wikipedia.org/wiki/Serinus_serinus

Сходни видове
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.