• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

Разред Кукувицоподобни/Cuculiformes, Семейство Кукувицови/Cuculidae

Кукувица/Cuculus canorus - Възрастен

В Европа песента на кукувицата е знак, че е дошла пролетта. Кукувицата прекарва зимата в Африка и се завръща през март, когато времето в Европа се затопля. След брачния период женската е готова да снесе яйцата си, но не свива свое гнездо.

Кукувицата е с големината на гълъб и доста дълга опашка, с пепеляво сива горна част на тялото, а гърдите и корема са белезникави с тъмни препаски. Дължина на тялото: 30–34 см.Най-вероятно ще я видите като тъмна птица, която преминава доста бързо над откритите площи между дърветата. В полет наподобява сокол със заострените си криле и дългата си опашка. Вероятно вече сте чували как кукувицата се обажда с характерното “ку –куу, ку –куу”. Това е била мъжка кукувица, която показва своето присъствие и търси женска.

Тя търси гнезда на други, по- малки от нея птици като червеношийката и коприварчето. Отстранява едно от техните яйца и го заменя със свое. Кукувицата снася яйцето си в чуждото гнездо, докато стопаните ги няма. Наложително е това да стане много бързо. Яйцата имат изключително здрава черупка, за да не се счупят, когато падат в гнездото. Яйцата и са малки за птица с нейните размери и оцветяването им е твърде схозно с яйцата на другата птица. Ако това не беше така, другата птица би ги изхвърлила. Малкото кукувиче се излюпва по- рано и избутва другите яйца от гнездото. То постъпва така, защото скоро ще наедрее много и ще има нужда от всичката храна, която носят усиновителите му.

Кукувиците се връщат в Европа през пролетта, застават на някой стълб, жица или клон и започват да призовават партньор за брак. Името на кукувицата идва от звука, който издава: познатото на всички "ку- ку".

'Кукувиците' са близки до семейство врабчови. Много от тях снасят яйцата си в гнездата на други птици. Най-известният пример е европейската обикновена кукувица. Малкото ѝ, което се излюпва в гнездото на другата птица, изхвърля навън всички останали. Но някои видове от това семейство (американски кукувици, роудрънърс и др.) сами си изграждат гнездата в дървета, храсти и дори на земята.

Кукувиците имат различна големина. Те са с тънки тела, дълга опашки и здрави крака. Повечето обитават горите, но някои предпочитат по-отворените полета. Предпочитаната храна са насекомите и особено косматите гъсеници, които са отбягвани от другите птици.

Разпространение

В Европа кукувицата е широко разпространена и е със стабилна популация, въпреки че в Западна Европа и особено на територията на Франция, популацията на вида намалява. Трябва също да помним, че популацията на кукувицата зависи от други птици, които могат да бъдат застрашени.Кукувицата еизвестна със своето "ку куу - ку куу" когато първата кукувица закуку значи е дошла първа П Р О Л Е Т......и тн.

Начин на живот и хранене

Кукувицата живее в планините и горите. Тя се храни с космати гъсеници, които унищожават широколистните дървета.С какво се хранят? Кукувиците се хранят с насекоми - предимно гъсеници и бръмбари. Те нямат предпочитания към определен вид насекоми, а просто се хранят с тези, които са най-много и най-лесни за намиране и ловене.

Размножаване

Кукувиците снасят яйцата си в гнезда. Гнездата обикновено са на по-малките птици. След като майката ги остави тя не се грижи за тях повече. Малките на кукувицата се излюпват по-рано от останалите пиленца в гнездото и имат инстинкта да избутват другите яйца от гнездото.Вместо да строи свое гнездо, кукувицата използва гнездото на птица "гостоприемник" - например на ливадната бъбрица или сивогушата завирушка. Когато женската кукувица намери подходящо гнездо, тя изчаква момент, в който то остава без надзор, изхвърля едно от яйцата и полага своето яйце на неговото място. Женската кукувица се е специализирала да “копира” цвета на яйцата на птицата - гостоприемник. Понякога птицата - гостоприемник е много по-дребна от кукувицата и “родителят” на малкото кукувиче трябва да работи много по-усилено, за да изхрани гигантското бебе, мислейки го за свое собствено.

Зимуване

Зимните европейски месеци кукувиците прекарват в африканските савани. В България се завръща почти през пролетната ваканция, около 10 април.

източник: http://bg.wikipedia.org/wiki/Cuculus_canorus

Сходни видове
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.