• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

Разред Гъскоподобни/Anseriformes, Семейство Патицови/Anatidae

Ням лебед/Cygnus olor - Първа година

Немият лебед  е най-едрият представител от своя разред. Тежи между 7 и 15 кг. Дължина на тялото 150–170 см, размах на крилете около 220–240 см. Има възрастов диморфизъм и слабо изразен полов диморфизъм. При двата пола оперението е снежнобяло. Клюнът е червен, при мъжкия с голям израстьк. Младите птици са светло сиви с кафеникав оттенък, бяла окраска придобиват на третата година.Клюнът е кафеникав. Шията на немия лебед е по-дебела от колкото на другите лебеди и характерна особеност е, че я държи във формата на буквата 'S', често докато плува повдига леко крилете си и добива много ефектен вид на платноходка. Единствените звуци, които може да издава, са шипене и леко съскане. Много спокойна и смела птица, притежаваща впечатляваща сила, с удар на крилете или клюна може да убие лисица, куче или да счупи човешка ръка. Ощипванията му с човка също са много болезнени.

Разпространение

Родината на Немия лебед са Азия и Европа (включително и България), но в наши дни е успешно аклиматизиран по цял свят, Северна Америка, Южна Америка, Австралия. На много места живее редом с човека в полудиво състояние, и по този начин се компенсира намаляването му в естествената му среда на обитание. Прелетна птица, местата му за зимуване са северна Африка и южна Азия. Връща се по местата за гнездене към март или по-рано, още със стопяването на снега. Гнезди поединично. През другите сезони се среща на ята. Обитава крайбрежните участъци на езера, язовири и големи реки, като понякога можем да го срещнем и в соленоводни басейни, включително морета, океани.

Начин на живот и хранене

Живее по двойки, агресивна птица, неохотно съжителстваща с други видове, често опитва да удря и щипе представители, както на своя, така и на други видове в смесените ята. Храни се с растителна и животинска храна, която търси на дълбочина до метър, метър и половина. В природата живее до към 25 години, но в домашни условия възрастта която може да достигне е много по-висока.

Размножаване

Полова зрелост настъпва на 4–5 годишна възраст. Моногамна птица, като двойките често остават заедно за цял живот (оттук и легендите за лебедовата вярност). Гнезденето започва през април. По време на този период (така нареченият размножителен период) се водят жестоки битки и от двата пола, често завършващи със сериозни нараняваня. Снася 5–9 яйца с размери 120 х 80 мм (най-едрите яйца снасяни от летяща птица). Мъти само женската в продължение на 35 дни. Мъжкият в това време е винаги в близост. Малките се излюпват достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят самостоятелно, започват да летят на възраст 4–5 месеца. Родителите защитават много активно и успешно гнездото и малките от нападения на хищници (по нашите земи единствената сериозна заплаха може да бъде вълкът, но по ред причини той обикновено се държи далеч от местообитанията на Немия лебед).

Допълнителни сведения

На много места по света Немият лебед живее в полудиво състояние като паркова птица, и дори дивите популации често се заселват да живеят в близост до хората. Разможава се добре в домашни условия и се чувства добре в човешка близост. В България е защитен вид.

източник: http://en.wikipedia.org/wiki/Cygnus_olor

Сходни видове
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Къща за гости
Старото Гнездо
Маджарово
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.