|
Дата и час: Пет Сеп 10, 2010 4:51 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Пиленца красиви , непознати са за мен
| Автор |
Съобщение |
|
nickneykov
Регистриран на: Пон Дек 28, 2009 11:45 am Мнения: 19 Местоположение: Varna, Bulgaria
|
 Re: Пиленца красиви , непознати са за мен
Снимките са няколко, но не е с много добро качество, птицата е далеч за Никор 70-300, снимана е на 13.06.2009 14:35, гр. Варна, на оградата на гробищния парк в града. Там има много птици въпреки големия шум от минаващите коли и от време на време ги причаквам. За съжаление мисля че повече не съм я видял. Също там и по това време беше и тази птица.  А това беше снимка от предишната седмица, пак там в храстите.  прилича ми на малко орехче, тъй като там има такива, но ... беше вече притъмнено, свечеряваше се и ... на по-високо ISO, странното беше че ме допусна толкова близо , не мърдаше много, гледахме се доста време, докато не се притъмни съвсем и си отидох.
Последна промяна nickneykov на Сря Яну 13, 2010 11:11 pm, променена общо 2 пъти
|
| Нед Яну 10, 2010 11:40 am |
|
 |
|
borisbelchev_bspb
Регистриран на: Пет Ное 17, 2006 8:51 am Мнения: 117 Местоположение: Kedainiai, Lithuania
|
Първото честно да си призная не мога да кажа какво, ще се опитам да го определя с чужда помощ, ама много нестандартно пиле... Второто със сигурност е женско или младо домашно врабче, а третото като се има предвид, че е младеж поне от тази гледна точка е трудно да се каже, на мен лично не ми прилича на орехче, ако имате други кадри, моля качете и от друга гледна точка... 
_________________ http://www.alcedowildlife.com - WildLifePhotography by Boris Belchev
|
| Нед Яну 10, 2010 2:17 pm |
|
 |
|
borisbelchev_bspb
Регистриран на: Пет Ное 17, 2006 8:51 am Мнения: 117 Местоположение: Kedainiai, Lithuania
|
С колегата Свилен Чешмеджиев стигнахме единодушно, че това е Малък маслинов присмехулник Hippolais pallida. Аз лично не съм го виждал на живо, но пък поздравявам вас за слуката да го заснемете и да ни го покажете и на нас...Поздрави... 
_________________ http://www.alcedowildlife.com - WildLifePhotography by Boris Belchev
|
| Пон Яну 11, 2010 12:41 am |
|
 |
|
nickneykov
Регистриран на: Пон Дек 28, 2009 11:45 am Мнения: 19 Местоположение: Varna, Bulgaria
|
Благодаря много, наистина беше много интересно пиле, освен това тук в близост до мястото където го видях този присмехулник, видях и другия, дето го имам на друга снимка и го преследвах доста време, за да мога да го снимам и да излезне все пак нормално. Във Варна го чувах да пее на три места. Надявам се и тая година да го срещна.  Сега, това е друга снимка на мъничето, когато го видях на земята, беше голяма сянка и това успях да видя  а сега ... следващото птиче, него го видях край едно поточе, в морската градина на Варна 
Последна промяна nickneykov на Сря Яну 13, 2010 11:14 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Яну 12, 2010 11:46 pm |
|
 |
|
borisbelchev_bspb
|
Това в култа май е друго пиле, не е присмехулник, мен ми прилича на Храстово шаварче (Acrocephalus palustris), Градинския присмехулник е доста различен. Ако това е същото мъниче, според мен е млада червеношийка, едро е за орехче...  А третото е Голямо черноглаво коприварче, но женско и затова не му е черна главичката, а е кафява..
|
| Сря Яну 13, 2010 7:08 pm |
|
 |
|
nickneykov
|
Благодаря много за помощта, за птичето от култ-а, предположих че е присмехулник, защото песента му беше странна, слушах я много дълго, около две-три седмици, всяка сутрин ми пееше като отивах на работа, все едно ми се присмиваше ехидно. Затова търсих нещо подобно и видях че има такиви птички-присмехулници, затова реших че е такова. Разбира се не съм абсолютро сигурен, защото все пак не познавам резличните определителни белези, но ... ми заприлича на такова. Прилагам още една снимка за евентуално доопределяне. А за мъничето - възможно е, доста често срещам из храстите червеношиики, по земята също, но те все ми се струват с по-различно оперение. А това ... с тази късичка опашчица, ми напомня вирната опашчица на орехче, пък и дребния размер, нали е по-мъничко от червеношииката. Не знам ... само предполагам.
|
| Сря Яну 13, 2010 10:59 pm |
|
 |
|
borisbelchev_bspb
|
Благодаря за допълнителната информация, примерно за младото пиле ако го видя на живо, колко е голямо не бих го сбъркал, но от снимката наистина ми се стори червеношийка, макар да е младо орехче, много са трудни малките, замислям се да се сдобия с определител и на тази тема...А относно присмехулника, според мен е същия вид, както онази снимка където е с гръб...За в бъдеще не се притеснявайте да пускате повече кадри и пишете ако е един и същи индивид...Трудно е от снимки, има и гласове на птици, които можете да си закупите, за да ги разпознавате по гласа, което улеснява доста нещата. Много често чуваме даден вид преди да го видим и заснемем, така че няма да е лошо да понаучите и обажданията на по-често срещаните видове...
Последна промяна borisbelchev_bspb на Чет Яну 21, 2010 11:16 am, променена общо 1 път
|
| Чет Яну 14, 2010 1:28 pm |
|
 |
|
nickneykov
|
Здравейте г-н Белчев, по въпроса с звуците на птиците - намерих 2 сайта със звуци и специално слушах някъде към 15-20 варианта звуци издавани от присмехулник-а, звуците, които са ми останали в главата, съвпаднаха с един от тези варианти на вид, който съм написал, слушах и звуците издавани от маслиновия присмехулник, струват ми се по-различно. ДА се надяваме че тази година отново ще имам щастието да се покажат и да ги заснема даже и в звук. Онази вечер, като си разглеждах стари снимки, се натъкнах на снимка, отново за съжаление в гръб и леко видима същата човка, като на вече публикуваната снимка, от горичката в края Варна, на маслиновия присмехулник, което ме навежда на мисълта, че пролетта може би да го срещна отново в нашия район. Така че се надявам на късмет, вече ще внимавам повече, ще се услушвам и ... ще чакам да го видя. А звуците издавани от шаварчетата са по-различни. Но ... може и да греша. При слушане на много птичи песни, може и така да става. А сега ако може малко обяснения по следната снимка, малко е неясна за мен, но птичката беше далеч за 300-тровия обектив, а съм я видял само веднъж през май месец, миналата година:  Ще съм ви благодарен ако кажете нещо за това птиче. Срещнах го на Галата, Варна миналата година, април месец. 
|
| Вто Яну 19, 2010 4:35 pm |
|
 |
|
Onemis
Регистриран на: Чет Фев 08, 2007 4:06 pm Мнения: 29 Местоположение: Sofia
|
Здравейте г-н Нейков,
Надявам се, че нямате нищо против временно да иззема функциите на многоуважавания от мен г-н Белчев и да определя за Вас тези два вида птици в посочените по-горе снимки. Смея да твърдя, че те спадат съответно към видовете ръждивогушо ливадарче (1) и елов певец (2). Ако ми позволите бих коментирал и снимките на присмехулника, който предвизвиква толкова много полемики в по-горните постове и във връзка с това бих казал, че те несъмнено са на малък маслинов присмехулник, с което заставам твърдо зад изразената по-горе позиция на видния български орнитолог Борис Белчев. Надявам се да съм Ви бил полезен,
Поздрави от Шабла.
П.С. Няма да е никак лошо ако потърсите малко съмишленици във вашия район (Варна), където несъмнено има много "птичари" и фотографи, които биха Ви били много полезни в по-нататъшните Ви фотографски и орнитологични начинания.
|
| Сря Яну 20, 2010 5:06 pm |
|
 |
|
borisbelchev_bspb
|
Благодаря Симо, ще съм ти много благодарен ако удряш по-едно рамо... 
|
| Чет Яну 21, 2010 11:14 am |
|
 |
|
nickneykov
|
Здравейте, аз писах към г-н Белчев, щото той обикновено отговаря. Няма никакво значение за мен кой ще отговори. Както казах аз не съм специалист в тая област, а и в моята си област не казвам че знам всичко. Защото винаги има какво да се научи. Пък и птичките често си приличат. Не са автомобили, да си носят опознавателни табелки. Затова приемам написаното от Вас и г-н Белчев. Благодаря ви!
|
| Чет Яну 21, 2010 11:20 am |
|
 |
|
nickneykov
|
Здравейте отново. Времето се позатопли и реших да поснимам в нова за мен територия /около Варненското езеро/ и се сблъсках със следните птички, които не съм виждал до сега. Първо вниманието ми беше привлечено от една птица, приличаща на гълъб, която упорито кръжеше над мен, правеше завой, после се отдалечаваше, пак пристигаше - така около 20-30 мин, след което кацна. Като гледах видовете - не ми прилича нито на гривяк, нито на гугутка, а и е малко по-различно от обикновен гълъб, пък и пръстен си има на крака.   Вероятно е някаква порода гълъб, но ... Другото пиленце, беше по-малко от него, и имаше странно малки крилца. Нещо следно между дрозд - заради шарката отпред, а заради сивосиньото си оперение, нямам представа на какво прилича.   Предполагам че едното е мъжко, а другото - женско, защото се движиха заедно.
|
| Съб Фев 13, 2010 11:23 pm |
|
 |
|
borisbelchev_bspb
|
Първите два кадъра вероятно става дума за домашен гълъб, който може да се е заблудил или просто отдалечил от собственика си...А второто са просто два хвойнови дрозда, те през зимата се движат дори в по-големи групи, а дали са мъжки и женски можем само да гадаем...Поздрави...
|
| Нед Фев 14, 2010 8:42 pm |
|
 |
|
vesmes
|
|
| Съб Фев 20, 2010 6:44 pm |
|
 |
|
borisbelchev_bspb
|
Първото е обикновена чинка женска, второто също, но мъжкар, а третото ако не ме лъже сянката е Матовоглав синигер... Успех през предстоящия сезон... 
|
| Съб Фев 20, 2010 7:19 pm |
|
 |
|