Дата и час: Пет Сеп 10, 2010 4:55 pm

[ 6 мнения ] 
 Въпрос за телеконвертор ? 
Автор Съобщение

Мнение Въпрос за телеконвертор ?
Здравейте, от скоро съм притежател на Фотоапарат Канон 1000Д (не ми се смейте) и обектив 200 мм 2,8. Във сайта разгледах профилите на фотографите към него и видях че много от Вас използват телеконвери 1,4 или 2Х за да си помогнат малко или много с възможноста за по-добро кадро ;)

Имам желание да си закупя телеконвертор защото 200мм от първия пробен излет който направих ми стана ясно че е "късичък" за птички. Мисълта ми е дали можете да ми покажете примерни снимки правени със и без телеконвертор с един и същи обектив и евентуално да споделите вашите наблюдения от ползите и загубите..ползвайки такъв.

За да не е постна темата ще Ви покажа една снимка която направих онзи ден. Пилето до колкото разбрах е Обикновен мишелов, снимката е 100% кроп и не е особенно качествена но като за първи ден толкоз 8) Родом съм от едно изчезващо селце край Сакар планина, определено има доста материал за снимане но все още съм ограничен от техниката а и доста от времето :(

Изображение

..направих снимка и на друг вид мишелов който до колкото разбрах е рядък и защитен вид - белоопашат... и двата вида явно съжителстват в един район понеже си летяха една двойка + един отделно. Пускам и негова снимка (също без претенции за качество) :roll:

Изображение

Пет Ное 07, 2008 7:23 pm
Мнение 
здравей
първо на въпроса: аз доста време изполвах 200/2,8 с 2х конвертор. Обектива е толкова рязък че позволява използване на конвертор. Голям недостатък обаче е факта че при по-ниска светлина губи ужасно много светлина и оттам и качество. И естествено все пак без него рязкостта е очивидно по-голяма. Сега съм си взел 400мм обектив но 200тата си го пазая защото е супер(особено от укрития).
А иначе и двете снимки са на обикновен мишелов. Белоопашатия (въобще не е толкова рядък колкото мислиш) е малко по-едър и дори и на тъмната фаза (при която е толкова тъмен колкото обикновен, но без "гердан") опашката е светла до бяла.

Съб Ное 08, 2008 12:23 pm

Мнение 
400мм 5,6 ли си взе ? Четох за него че бил добра сделка...относително лек и доста качествен ;)

Имаш ли възможност да ми щтракнеш снимка с 200 мм със и без конвертора. Ако имаш време разбира се, да видя реален пример колко се губи...ще съм ти мноооого благодарен и задължен :)

За мишелова незнам, каза ми го един член на БДЗП ..аз не ги познавам добре :roll: Това не пречи да ги снимаме де :lol:

Съб Ное 08, 2008 5:43 pm
Мнение 
да 400/5,6 е добра оферта, но аз си взех Sigma 120-400/4-5,6 APO DG HSM OS (последния да затвори вратата:) от която съм много доволен.
мисля че имам кадри с и без конвертор които мога да ти покажа ако оставиш скайп адрес или мейл.
а за мишелова му кажи на твоя приятел че членството в БДЗП не е достатъчно за да ги познава.

Пон Ное 10, 2008 8:52 am
Site Admin

Мнение 
Аз също снимам с 200/2,8 + конвертор. Моя е soligor и като за парите си направо в супер. Естествено има недостатърци като "завихряния" в ъглите или размазвания да го наречем. Естествено комбинацията си е компромис. Обектива е наистина много бърз и рязък, и със съвременен конвертор също върши работа. Качеството пада малко, но за любител едва ли ще забележиш разлика. При снимане вече с 400 мм е добре да имаш стабилна ръка или да снимаш на сравнително високи скорости от 1/350 нагоре. Желателно е да снимаш на минимум асове 100iso, а не като в случа на 400 или 800, за да избегнеш неприятния шум и пикселизиране на кадрите. Резулатат е по-добър ако снимаш на малко асове, а после се интерполира от raw във фотошоп. естествено това ваши ако самия оригинал е сностен, а не размазан или нещо друго. Но пък за да не е размазан или трябва да е на фокус или да е заснет на подходяща скорост, а при облачно време мърдащ обект и с конвертор налага качване на асове за да добиеш скорост.... :) става омагйосан кръг, от който само опита ще те измъкне :)

успех

Дизайн и програмиране ра ПУЛС Дизайн - http://www.pulse.bg

Пон Ное 10, 2008 3:26 pm

Мнение 
Благодаря за отговорите и съветите който получавам 8)

Email: vesmes@yahoo.com

Oчаквам включване :lol:

Сря Ное 12, 2008 6:39 pm
   [ 6 мнения ]