Сивата врана - ловък и интелигентен екипен ловец
Много харесвам фантастичната филмова поредица “Planet Earth” и благия глас на Дейвид Атънбъро. Точно от този филм научих за харисовите мишелови и уникалното им групово ловуване. Никога не съм и подозирал, че ще наблюдавам подобно поведение на нашенски птици и че дори ще мога да заснема събитието.
Последните дни на януари 2010. Леден северен вятър, -10 С, но температурния калкулатор, който отчита влиянието на вятъра го приравнява на –15. Разхождам се покрай река Дунав по крайбрежната алея. Камерата е в мен, но без батерия – сложил съм я на топло във вътрешния джоб. Две сиви врани се мотаят близо до мен, което ми прави известно впечатление, че пренебрегват нормалното безопасно разстояние до човека. От някъде се явява мъжки кос и се бухва в снега на 4-5 крачки от мен. Снегът сух и дребнозърнест, като пудра захар. Косът започна да си прави снежна баня. Черната птица с ярката си оранжево-червена човка и околоочието, снежната пудра хвърчи наоколо, а аз стоя глупаво с камерата и не мога да фотографирам тази красива сцена, щото батерията е на топло в джоба. Изведнъж една тъмна вихрушка се изсипа върху коса и го заби в снега. Сива врана, една от онези двете, които се въртяха наоколо. Късно сложих батерията, но все пак видях, че косът се измъкна и се скри наблизо в една туя. Не съм най-интелигентното същество, което обитава Земята, обаче разбрах, че двете врани кроят нещо. Едната кацна на едно дърво близо до туята, другата зае позиция на понтона, към който е прикрепено речното корабче за разходки “Балканска принцеса”. Погледите им вторачени в туята. Минаха 3-4 минути, през това време им направих някой-друг кадър.

Не ми обръщаха никакво внимание. Косът се обади тревожно от туята, изглежда и той усети каква шапка му се крои. Ето че излетя от убежището си и синхронизираната атака на ловците започна.

Едната врана го подгони директно, докато другата – тази от понтона - се опита да го пресрещне и точно тя успя да го хване с човка за крилото. Косът пищи, враната държи здраво. Улисани в борбата ловец и жертва се оказаха над Дунава. Косът удари силно с крила, загуби стотина перца и се откачи от човката, но падна в ледените води на реката. Враните се засуетиха над него, но твърде предпазливо, след което сякаш загубиха интерес и кацнаха на върха на дървото.

Реката понесе безжизненото тяло на жертвата. Огледах, огледах и реших, че това беше всичко. Пилето се отдалечи надолу по течението на 20-30 м и изведнъж оживя. Страхотен гявол излезе коса – правил се е на умряла хлебарка за да излъже враните. Хукнах надолу, за да мога да продължа наблюдението. Птицата трепкаше отвреме навреме с крила , почиваше и пак действаше с крилата. И постепенно започна да се приближава към брега. Вече приближи до брега и виждах спасението му, когато враните пак долетяха и заплашително се задържаха във въздуха над жертвата. Косът пак се направи на умрял. Силното течение на реката го дръпна пак навътре. Вече не можех да го следвам, навлезе в район с шлепове и понтони. Стотина метра по-надолу по реката видах как се събраха с крясъци сребристи чайки и след малко всичко утихна. Косът стана жертва на сребристите чайки, които и друг път съм ги виждал да убиват пойни птици покрай брега.